Около 500 млекопроизводители от цялата страна блокирха Дунав мост, съобщава БТА.

Протестът им, както бе обявено вчера, започна в 11 часа. За блокадата на "Дунав мост" обаче бе взето решение спонтанно.

Основните искания на производителите са да се спре вносът на дотирано мляко от чужбина, което подбива българската продукция и да има подкрепа от страна на държавата за сектор "Животновъдство" за по-високи изкупни цени.

Въпреки предупреждението от полицията, че такова действие е незаконно и организаторите могат да бъдат арестувани, животновъдите решиха да останат на място. На моста веднага се натрупаха опашки.

Млекопроизводителите демонстративно разляха и 31 литра прясно мляко пред камионите, които превозват мляко за България от Унгария и  Румъния.

Още миналия месец млекопроизводители от цялата страна заплашиха с протести заради задълбочаващата се криза в сектора и заради това, че всички субсидии отиват в млекопреработвателните предприятия и цената на млеката - краве, овче и козе - пада.

Едновременно с това от 35 до 40% са паднали в последната година цените на суровото мляко, но цените в магазините са абсолютно същите.

Според производителите при настоящите условия млечният сектор е обречен.

Танчо Колев, от Сдружението на на млекопроизводителите, обясни, че производителите искат да им бъдат възстановени щетите, претърпени заради ембаргото, наложено от Европа.

 

По думите му в момента млекопроизводителите търпят  около 20-25 стотинки загуба на литър мляко.

„Ние искаме основно и с органите на НАП, ДАИ, данъчните и Агенцията по храните съвместно да влязат в тези млекопреработвателни пунктове, за да се види, защото една кофичка айрян, която е 400 грама, е 70 стотинки, а един литър мляко, от който ще се направи от пет до десет литра айрян, струва 40 стотинки. Вие ми кажете колко е печалбата?", заяви Колев, цитиран от БНР.

 

Ниската изкупна цена на млякото и картелните споразумения са също сред основните проблеми за млекопроизводители, смята Колев.