Германците масово подкрепят начина, по който канцлерът Ангела Меркел се опитва да разреши кризата в Украйна, показва ново социологическо проучване. То също така разкрива, че голямото мнозинство от германците иска тя да остане канцлер и след следващите парламентарни избори в страната, съобщава ДПА.

Подкрепа за Меркел са изразили 58% от анкетираните, като тези нива са сходни на подкрепата за изключително популярни бивши германски канцлери в пика на тяхното управление, включително на първия канцлер на страната след Втората световна война - Конрад Аденауер.

Опитите на Меркел да намери решение на украинската криза потвърди подкрепата за нейните умения при управлението на кризи, посочва шефът на социологическата агенция „Форса", която е провела проучването.

„Ролята в конфликта в Украйна на Ангела Меркел подкрепи образа й като канцлер, който се грижи за управлението на такива ситуации, за да се предпазят хората от последиците", заяви шефът на агенцията Манфред Гюлнер.

В резултат на това 56% от анкетираните подкрепят Меркел да се кандидатира за канцлер на следващите национални избори, чието провеждане е предвидено за 2017 г.