Лидерите на около 20 държави, включително Китай, Индия, САЩ, Индонезия и Бразилия дадоха старт на инициатива за рязко ускоряване на иновациите в областта на чистата енергия на държавно и частно ниво в световен мабащ, за да се отговори на климатичните промени, съобщава „Дейли телеграф”.

В кулоарите на световената конференция за климата в Париж част от държавите подеха инициативата Mission Innovation (Мисия иновации).

Участващите в програмата се ангажират да удвоят проучванията и изследванията в областта на чистата енергия, а също така да пренасочат инвестиции в тази област през следващите повече от 5 години. Тези държави представляват 75% от регистрираните въглеродни емисии в света от електричество и повече от 80% от инвестициите в чиста енергия в световен мащаб.

В тази група влизат едни от най-големите производители на петрол и газ – САЩ, Канада, Саудитска Арабия, ОАЕ, Мексико и Индонезия, а също така много държави с голям процент възобновяеми източници – Канада, Норвегия, Дания, Бразилия и Чили.

Mission Innovation е свързана и с инициатива в частния сектор. В частния сектор милиардерът Бил Гейтс организира инициативата Breakthrough Energy Coalition (Напредък чрез енергийна коалиция), в която участват 28 значими частни инвеститори от 10 страни. Тази група обещава да инвестира огромни средства в чиста енергия, а също иновации и технологии в областта на възобновяемата енергия.

В коалицията влизат собствениците на Facebook, Amazon, Alibaba, Virgin Group и много други.

Мисля, че всички от нас вярват, че климатичните промени са най-голямото предизвикателство. Нуждаем се от увеличаване на проучванията на правителствено ниво и увеличаване на частните инвестиции. Най-бедните хора нямат достатъчно ток или отопление, тези хора най-много ще пострадат, ако не работим за справяне с климатичните промени, каза Гейтс, след като френския президент Франсоа Оланд представи Mission Innovation.

Представителите на САЩ и Индия в лицето на президента Барак Обама и премиера Нарендра Моди закъсняха за събитието заради двустранна среща.