По покана на президента Георги Първанов на официално посещение в България днес пристигна белгийският престолонаследник принц Филип.

На състоялата след това среща президентът Георги Първанов посочи, че Белгия е традиционен търговски партньор на България от близо един век.

Той отбеляза, че посещението е много навременно, тъй като през последната година се забелязва "втора вълна" на белгийски инвестиции в българската икономика.

Според държавния глава за България са особено важни инвестициите и сътрудничеството в инфраструктурата и околната среда. В областта на енергетиката България има амбицията да бъде регионален енергиен център и в това отношение ще разчита особено на европейските си партньори в контекста на  енергийната независимост на Европа.

Президентът Първанов благодари на принц Филип за подкрепата на кралство Белгия за членството на България в ЕС и отбеляза, че то ще даде нов тласък и задълбочаване на икономическите взаимоотношения.

Георги Първанов отбеляза, че амбицията на България е да бъде солиден и активен член на ЕС, особено в региона на Западните Балкани, като наблегна върху това, че европейската им перспектива има и икономически измерения. В този смисъл България може да се превърне в мост за белгийските инвестиции както на Балканите, така и в целия Черноморски регион.

Президентът Първанов също така благодари за оказваната от Белгия подкрепа по делото на българските медицински сестри в Либия.

Принц Филип от своя страна благодари за топлото гостоприемство и посочи, че Белгия с нетърпение очаква България като член на европейското семейство, към което винаги е принадлежала.

Той посочи, че нашата държава е постигнала огромни успехи през последните 15 години и че високо оценява извършената работа. Белгийската страна изрази готовност да съдейства на България за по-бързото й адаптиране към условията на евро-членството.

По отношение на "втората вълна" белгийски инвестиции бе отбелязано, че белгийският бизнес има интерес към инфраструктурата - пътна, железопътна и морска. Висока е оценката за  стратегическото място на България в областта на енергетиката.

Принц Филип изказа съболезнования за тежкия пътен инцидент край гр. Бяла.