Близо 6300 са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за първото тримесечие на 2024 г.

От Агенцията алармират за тревожно покачване на постъпилите сигнали за самоубийство - 13, както и 10 за самонараняване. За сравнение за цялата 2023 г. сигналите за самоубийство са били 23.

Има нарастване както на обажданията, така и на подадените сигнали за дете в риск, в първите месеци на годината, в сравнение с последното тримесечие на 2023 г., по данни на агенцията.

Сигналите за дете в риск от 1 януари до 3 март са 405. За същия период са проведени близо 2100 консултации. Над хиляда деца са потърсили консултация на Националната телефонна линия, като повече обаждания са от момчета.

Въпреки че момичетата търсят по-рядко консултантите, те по-често подават сигнали за дете в риск. Една от основните теми, по които децата се обаждат са трудностите, които срещат в общуването както между връстници, така и с възрастните.

"Зад тези близо 6300 обаждания стои нечия история. Често деца, които търсят консултантите на Линията имат нужда да бъдат чути и да поговорят с някого. Затова Националната телефонна линия за деца е толкова важна и необходима както за тях, така и за екипа на ДАЗД, който полага усилия за постоянното ѝ усъвършенстване и надграждане. Защото НТЛД е мястото, където всяко дете и всеки възрастен, загрижен за дете, ще бъде изслушан и ще получи необходимата подкрепа", заяви доктор Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Близо 1200 са сигналите за деца в риск за 2023 г.

Близо 1200 са сигналите за деца в риск за 2023 г.

Над 26 000 деца са потърсили помощ