Сивите автомобили катастрофират най-често. Това показва проучване на КАТ. В изследването са използвани данни за катастрофите в България през последните 5 години.
Проучването показва, че 25 от ударилите се коли у нас са със сив и сребрист цвят. Според експертите автомобилите с този цвят са най-трудно забележими на пътя, тъй като се сливат с асфалта, пише "Стандарт".

Втори в класацията по брой удари са белите возила. В тях обаче се включват тежкотоварните автомобили. Причината бялото да е на второ място са хиляди катастрофи с ТИР-ове и камиони, обясниха още експертите.

Третото място в изследването заемат червените возила. В тях влизат яркочервените автомобили, колите с цвят бордо и винено. Според експертите 65% от водачите, които масово не спазват правилата на пътя, карат коли с червен цвят. Червеното е знак на агресия и надмощие при водачите, затова автомобилите с този цвят заемат едно от първите места по катастрофи, коментираха още от КАТ.

За сметка на това пък два пъти по-малко катастрофи причиняват шофьорите на сини и жълти автомобили. Те съответно заемат четвърто и пето място в изследването. Сред причините, посочени за малкия брои произшествия на коли с този цвят, е тяхната лесна забележимост на пътя. И при лоши, и при добри метеорологични условия синьото и жълтото са лесно различими цветове. Затова при изпреварване или шофиране в насрещно движение возилата с тези цветове се виждат по-отдалеч.

Освен по цветове КАТ води статистика и за регионите, където стават най-много катастрофи. Първенец сред тях е столицата. Жертвите на произшествия в София надхвърлят 100 от началото на годината. Плътно след нея в черната статистика е Бургас. Уморени от тежката седмица, всички стягат куфарите за морето, но вместо на плаж 31 от тях са върнати в ковчег по родните си места. Трети по смъртност с 20 загинали според статистиката са шофьорите в Пловдив.

Най-опасна се оказва отсечката Пазарджик-Пловдив, която е осеяна с паметни плочи на загиналите, в повечето случаи младежи. Морската столица Варна също не изостава - там убити са 16 човека на пътя, а ранените са над 400. В града на липите - Стара Загора, има 11 жертви на пътя. Също толкова са загинали в Добрич, Плевен и Хасково. На последно място в таблицата са Разград и Видин.