Обучават по бежанско право български адвокати, служители на публичната администрация и представители на неправителствените организации, предоставящи услуги на бежанци. В рамките на деня в сградата на Българския червен кръст (БЧК) се провежда семинар за адвокати.

Обученията са част от проекта „Подобряване достъпа до права на бежанците в България чрез повишаване на информираността и знанието", който се изпълнява от Фондация за достъп до права-ФАР.

Проектът е отговор на реалните нужди, които в България наблюдаваме години наред", заяви председателят на Фондация за достъп до права-ФАР адв. Валерия Иларева.

Един от ключовите въпроси е за достъпа до територия и до производството по разглеждане на молбата за закрила. Адв. Иларева подчерта, че в международното и европейското право няма налични правни механизми за гарантиране на достъпа до територията. Именно липсата на гарантиран легален достъп до територия налагала бежанците да търсят услугите на каналджиите.

По време на семинарите всеки участник получава специално разработен сборник по бежанско право, който представя на български език достиженията на международното, европейското и националото право и съдебната практика относно правата и задълженията н бежанците. В него са включени основните въпроси в процеса на предоставяне на международна закрила - от достъпа до територията на приемащата държава, през интеграцията на признатите бежанци до прекратяващите клаузи.

Адв. Иларева определи сборника като „жив инструмент", тъй като има и онлайн версия, която може да бъде допълвана. Тя призова адвокатите да споделят добри прецеденти от практиката си, които в бъдеще да бъдат допълвани.

Разработват се информационни книжки на 6 езика, предназначени да информират  бежанците за правата и задълженията им. Единият вид книжки е за търсещите закрила, а другият вид е за тези, които вече са признати за бежанци и са получили статут на международна закрила. През юли в София са се провели първите две от общо десет предвидени информационни сесии с търсещи закрила и бежанци.

Вицепрезидентът Маргарита Попова подкрепи този проект, защото темата е в унисон с нейните досегашни позиции, които отправя регулярно от началото на мандата си, а по интензивно от 2013 г.", изтъкна на свой ред председателят на Комисията по предоставяне на убежище към администрацията на президента - Лиляна Станкова.