Националният координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза към Министерски съвет е одобри 18 неправителствени организации за работа сред хора, уязвими към двете заболявания.

Организациите са избрани с конкурс и предстои да подпишат договори с Министерството на здравеопазването. Те ще реализират предложените от тях дейности до края на 2009 г.

По Програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН" нови договори ще бъдат сключени с общо 16 неправителствени организации по 4 компонента.

За намаляване на уязвимостта към ХИВ сред ромите ще работят сътрудници на терен от Сдружение „Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение".

С цел понижаване на уязвимостта към ХИВ сред проституиращи мъже и жени в Хасково е избрана да работи Фондация „Български център за джендър изследвания", а в Русе - Сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск".

За първи път от действието на програмата две фондации ще работят сред общността на хомо бисексуалните мъже във Варна и Пловдив - съответно „Ес О Ес семейства в риск" и „Авис Вита",. Досега тези дейности се изпълняваха само в София.

С други 11 неправителствени организации ще бъдат подписани договори за дейности по превенция на ХИВ сред младите хора в най-голям риск (15 - 24 г.).

В 11 общини ще бъдат създадени клубове, в които младежи ще обучават своите връстници. Те ще работят за превенция на ХИВ сред деца, лишени от родителска грижа, тийнейджъри, които не посещават редовно училище, деца и млади хора от социално слаби семейства.

На заседанието на Националния координационен комитет беше решено програмата да започне да действа и на територията на община Ловеч. Предстои там да бъдат обучени сътрудници на терен за работа с рискови групи.