Министерството на здравеопазването ще направи одит на Изпълнителна агенция „Медицински одит", обяви здравният министър д-р Стефан Константинов.

Той обясни, цитиран от zdrave.net, че проверката е в резултат на оплакване от страна на ръководството на университетската болница „Св. Иван Рилски" в София.

Комисия на Изпълнителната агенция "Медицински одит" прикрива съществени нарушения, заснети с видеокамера в клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София, каза по-рано директорът на болницата д-р Дечо Дечев.

Според него в доклада на агенцията за направената проверка на болницата са пропуснати съществени неща.

Едно от тях е нарушение при избора на екип за операции в Клиниката по неврохирургия. От там е пропусната и друга нередност - записването в документацията на начален и краен час на операциите, различен от този на записите от охранителните камери. Ето защо д-р Дечев настоява за намесата на министъра на здравеопазването.

Получих един доклад от Медицински одит, който мислех, че е официален. След 30 страници пишеше, че той е предварителен. След това дойде един втори доклад и нещата станах доста неразбираеми за мен, обяви Константинов.

Той допълни, че работата на тази агенция е да дава съвети, да показва слабостите и да налага санкции, а не да води собствени политики или да решава кое да прикрие и кое не. Много е важно дали констатациите там са обективни и безпристрастни, изтъкна той и коментира:
След това, което чувам самата Агенция медицински одит ще се нуждае от одтитиране
.

Д-р Константинов присъства на откриването на реновираната клиника за ин витро в „Майчин дом".  За нейния ремонт са били отделени 1,6 млн. лв.