Софийски градски съд остави в ареста тримата биячи на българина от турски произход Георги Димитров - Метин. Припомняме, той бе зверски пребит в края на миналата година на ул. "Пиротска" в столицата, защото приличал на бежанец.

Съдът постанови, че тримата обвиняеми - Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков, следва да отговарят за опит за убийство по хулигански подбуди. Според съдебния състав деянието е останало незавършено поради обстоятелства, независещи от подсъдимите.

Съдиите подчертаха, че и към настоящия момент, три месеца след задържането им, може да се формира обосновано предположение за авторство на деянието и от тримата обвиняеми.

Към момента има представени резултати от няколко биологични експертизи, както и епикриза от клиника по неврохирургия на пострадалото лице, които сочат, че на Димитров са нанесени две средни и една лека телесна повреда.
Тримата са му нанесли множество удари с юмруци, ритници и метална палка предимно в областта на главата, като пострадалият е получил тежка лицево-челюстна травма и тежка черепно-мозъчна травма, която е довела до временна опасност за живота на Димитров.

Съдът заключи, че и тримата са били ксенофобски мотивирани и настроени срещу пребиваващите в района чужди граждани. Стана ясно, че преди да нападнат Димитров, тримата са проявили агресия и срещу един от свидетелите по делото, който е сирийски гражданин.

Защитата се опита да издейства по-лека мярка за неотклонение - по възможност домашен арест или парична гаранция и за тримата, под предлог, че те са с чисто съдебно минало.
Оказа се обаче, че за Джоно Младенов има данни, че е освободен от наказателна отговорност с административно наказание през 2010 г., а срещу него има образувано и производство по чл. 325, ал. 1 от НК.

Самият подсъдим се помоли на съдиите за по-лека мярка, за да може да продължи да работи. Адвокатът му пък обвини разследващите органи в бездействие, защото не са постановили окончателна съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали от нанесените удари и получените травми е било възможно пострадалият да почине.

Прокуратурата обори това обвинение с факта, че пострадалото лице е било изписано от болницата едва преди около седмица. Според прокурора по делото Димитров все още не е адекватен за нов разпит.
Представителят на Софийска градска прокуратура напомни, че по обвинението в опит за убийство по хулигански подбуди обвиняемите ги грози наказание от 15 до 25 години затвор или доживотен затвор.

Решението на СГС може да бъде обжалвано през САС в тридневен срок. Ако това се случи, следващото заседание е насрочено за 13 февруари от 10 ч.