Използването на презерватив сред сексуално активните юноши е намалял от 70% на 61% сред момчетата и 63% на 57% сред момичетата между 2014 г. и 2022 г. Това сочат данни от доклад на Световната здравна организация (СЗО).

От СЗО посочват, че е тревожен спада на употребата на презервативи сред подрастващите, което води до повишен риск за полово предавани инфекции и нежелана бременност в цяла Европа. От 2014 година насам употребата на презервативи сред сексуално активните юноши е намаляла значително, като нивата на незащитен секс са тревожно високи. Това излага младите хора на значителен риск от полово предавани инфекции и непланирана бременност. Новите данни бяха публикувани като част от многостранното проучване за здравно поведение при деца в училищна възраст (HBSC), което анкетира над 242 000 15-годишни в 42 страни и региони в периода 2014-2022 г.

Също така данните показват, че широкото разпространение на незащитен секс показва значителни пропуски в подходящото за възрастта всеобхватно сексуално образование, включително образование за сексуално здраве и достъп до контрацептивни методи.

Според доклада почти една трета от подрастващите (30%) съобщават, че не са използвали нито презерватив, нито противозачатъчно хапче при последния полов акт, цифра, която почти не се е променила от 2018 г.

Има различни фактори за тревожните нива на незащитен секс, като един от тях е социално-икономическите различия -по-вероятно е юношите от семейства с ниско благосъстояние да съобщават, че не са използвали презерватив или противозачатъчно хапче при последния полов акт (33%), отколкото техните връстници от по-заможни семейства (25%).

Все пак използването на противозачатъчни хапчета по време на последния полов акт е останала относително стабилна между 2014 г. и 2022 г., като 26% от 15-годишните съобщават, че те или техните партньори са използвали противозачатъчни хапчета при последния си полов акт.

Тези данни подчертават значението на цялостно образование и ресурси за сексуално здраве за младите хора. Според един от интервюираните тийнейджъри - 16-годишно момче от Ирландия - те се нуждаят от "образование, което обхваща всичко от съгласието до контрацепцията, за да можем да вземаме информирани решения и да се предпазим".

По думите на д-р Андраш Кьолто от Университета на Голуей, участвала в създаването на доклада, сексуалното образование е от ключово значение за запълването на пропуските и "за овластяването на всички млади хора да вземат информирани решения относно секса в особено уязвим момент от живота си, когато преминават от юношество към зряла възраст".

Но образованието трябва да надхвърля само предоставянето на информация. Младите хора се нуждаят от безопасни пространства за обсъждане на въпроси като съгласие, интимни взаимоотношения, полова идентичност и сексуална ориентация и ние - правителствата, здравните и образователните органи и организациите на гражданското общество - трябва да им помогнем да развият решаващи житейски умения, включително прозрачна, неосъждаща комуникация и вземане на решения, казва още Кьолто

Регионалният офис на СЗО за Европа призовава политиците, преподавателите и доставчиците на здравни услуги да дадат приоритет на сексуалното здраве на подрастващите чрез: инвестиране в цялостно сексуално образование, подобряване на достъпа до услуги за сексуално здраве, подходящи за младите хора, насърчаване на открит диалог, обучение на педагози, както и да се проведат по-нататъшни изследвания, които да проучат основните причини за намаляването на употребата на презервативи и вариациите в поведението на сексуалното здраве сред различните популации, за да информирате за целенасочени интервенции. Това включва анализиране на съобщения и друго съдържание, на което подрастващите са изложени в социалните медии и онлайн платформи, като се има предвид техният обхват и въздействие още повече.

По думите на д-р Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, данните от доклада са обезпокоителни, но не и изненадващи.

"Съответстващото на възрастта всеобхватно сексуално образование остава пренебрегнато в много страни и там, където е налично, през последните години става все по-често атакувано поради фалшивата предпоставка, че насърчава сексуалното поведение, докато истината е, че предоставянето на младите хора на правилното знание в точния момент води до оптимални здравни резултати, свързани с отговорно поведение и избор. Ние берем горчивите плодове от тези реакционни усилия, като предстоят още по-лоши, освен ако правителствата, здравните власти, образователният сектор и други основни заинтересовани страни наистина не признаят първопричините. Текущата ситуация се нуждае от незабавни и устойчиви действия, подкрепени от данни и доказателства, за да се спре тази каскада от отрицателни резултати, включително вероятността от по-високи нива на ППИ (полово-предавани инфекции), увеличени разходи за здравеопазване и - не на последно място - нарушено образование и кариерни пътеки за млади хора, които не получават навременна информация и подкрепа, от която се нуждаят", подчертава д-р Клуге.

След 4 часа дебати депутатите изгониха от училищата джендърската пропаганда и религията

След 4 часа дебати депутатите изгониха от училищата джендърската пропаганда и религията

Без да има обаче дефиниция на пропаганда