Държавният секретар на САЩ Джон Кери е закаран с хеликоптер в болница в Швейцария след инцидент с велосипед. Състоянието му е стабилно, съобщава АП.

Кери си е наранил крака при инцидент с колело във Франция и след това е бил откаран с хеликоптер до Университетската болница в града, съобщава Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар има леко нараняване на крака, но не е губел съзнание, заяви говорител на Държавния департамент.

Инцидентът е станал до селището Сционзиер, Франция, на около 40 километра югоизточно от швейцарската граница. С него е имало лекар и парамедици.

Кери е транспортиран до основната болницата в Женева HUG, където беше прегледан, добави говорителят. Не е ясно колко дълго той ще остане в здравното заведение и дали ще бъде отменена четиридневната му обиколка в Европа.

По-късно беше съобщено, че Кери си е счупил крака (бедрена кост) и че отлага посещенията си. Той ще се върне в САЩ, където ще продължи лечението.

По план той трябваше да пътува тази вечер до Мадрид за срещи с испанския крал и премиера на страната преди да участва на двудневна международна конференция в Париж, посветена на борбата срещу „Ислямска държава".

Често държавният секретар на САЩ кара колело по време на дипломатическите си обиколки и дори си носи своето колело в самолета.

По време на преговори в края на март и началото на април между световните сили и Иран той няколко пъти използва велосипеда си при паузи. Тези разговори бяха проведени в Лозана, Швейцария, и доведоха до съгласуване на работна рамка.

Кери се срещна с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в събота в Женева. Те проведоха 6-часови преговори.