Кораб за насипни товари, плаващ под панамски флаг, който се е насочил към пристанище на река Дунав, за да натовари зърно, се е ударил в мина в Черно море, съобщиха украинските военни в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Това е поредният инцидент с търговски плавателен съд, който се удря в експлозив в Черно море, на фона на засилени, според Украйна, руски атаки срещу корабоплаването и пристанищната инфраструктура.

"Граждански кораб под панамски флаг беше поразен от вражеска морска мина в Черно море... Плавателният съд загуби курса и контрола и на горната палуба избухна пожар", каза южното военно командване на Украйна в Telegram.

Един човек е хоспитализиран, а на друг е оказана медицинска помощ на борда. На мястото са изпратени влекачи, допълват военните.

От снимките, представени от украинската страна става ясно, че пострадалият кораб е "Висос" с регистрация в Панама. Той е пътувал за румънското пристанище Сулина от италианския град Поцало. Инцидентът предполагаемо е възникнал близо до румънския бряг в района на делтата на река Дунав.

Не се казва в кой ден е станал инцидентът.

Москва увеличи атаките срещу пристанищната инфраструктура на Украйна от средата на юли, когато се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН, която позволи безопасното преминаване на украински зърнени пратки през Черно море.

Оттогава Киев изгради алтернативен маршрут, който обхваща западните брегове на Черно море. Той каза, че руските сили многократно са хвърляли взривни устройства в близост до него.

151 кораба са използвали украинския зърнен коридор в Черно море

151 кораба са използвали украинския зърнен коридор в Черно море

Превозени са общо 4,4 млн. тона товари