Агенцията за приватизация е получила категорично становище от страна на компетентните държавни органи, че наличието на 15 офшорни компании, стоящи зад Вива Венчърс, не е заплаха за националната сигурност на страната.

Адвент е водещия инвеститор в консорциума Вива Венчърс, който има мажоритарен дял и контролни функции при вземането на решения в консорциума, който ще управлява БТК след приватизацията на дружеството, заявяват от АП, цитирани от finance.news.bg

Те припомнят, че Адвент е американски инвестиционен фонд, който управлява капитали за над 4 млрд. евро. Разполага с подразделения и управлява пари чрез инвестирането им в проекти, като преструктурира и след това управлява дружествата.

Има сведения, че Адвент стои зад 6 от офшорните компании, а зад остналите офшорки стоят Суи Лайф, Националната банка на Гърция, Фармако, Холандската банка за развитие, ISM и Интерпрайс инвсторс.

Малко по-късно, в изявление Адвент съобщиха, че те ще са водещият инвеститор в БТК. Представители на Адвент ще контролират и управляват 65% от дяловете на компанията и ще гласуват в Общото събрание на компанията с това право.

Веднага след сключването на сделката ще привлечем и други инвеститори и това ще стане с одобрението на съответните институции в България. Дялове ще придобият компании, собственост на уважавани международни инвеститори като Адвент Интернешънъл, ЕБВР, Ентерпрайс Инвесторс, И Си Ем (ЕСМ), Суис Лайф, ADIA (Инвестиционни власти на Абу Даби), Национална банка на Гърция, собствениците на исландската Фармако и Холандска банка за развитие (FMO). След това няма да има никаква промяна на собствеността без съгласието на Агенцията за приватизация и съответните органи, казва Кристиан Мрук, Управляващ директор на Адвент Интернешънъл.

Структурата на собствеността е изрично доказана и както разбрахме е проверена от българските власти, а управлението на дяловете е официално поверено на Адвент Интернешънъл. Няма място за съмнение, че неизвестни или незаконни капитали ще влязат в БТК, допълва Мрук.