НиколайИран ще разчита на подкрепа от страна на България за своята кандидатура за членство в програмата ТРАСЕКА. Това стана ясно днес по време на срещата на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и неговия екип с иранския външен министър Камал Харази и придружаващата го делегация.

Вицепремиерът пое ангажимент пред министър Харази да постави въпроса за кандидатурата на Иран на тазгодишната среща на ТРАСЕКА, която ще се състои след месец в столицата на Армения, Ереван.

Развитието на двустранните отношения между нашите страни се нуждае от пряка авиационна линия между България и Иран, заяви министър Василев по време на срещата. В момента двете правителства са назначили по една компания от всяка страна да обслужва линията София – Техеран. От иранска страна това е частната компания “Махан Еър”, а от българска – “Хемус Еър”.

България ще разчита Иран да съдейства за подобряване на диалога и започване на преговори между двата авиопревозвачa за създаването на ефективна и икономически изгодна въздушна връзка между двете страни. Българският превозвач е отправил покана към иранската авикомпания за провеждането на преговори за подписването на интерлайн и прорейтен договори. Очаква се отговор от страна на “Махан Еър”.

Двамата министри се съгласиха още взаимно да подкрепят кандидатурите на пощенските администрации на България и Иран по време на предстоящия Конгрес на Световния пощенски съюз, който ще се проведе пред 2004 година в Румъния. По време на конгреса ще бъдат проведени избори за двата ръководни органа на Съюза – Административния съвет и Съвета по пощенска експлоатация. Нашата страна кандидатства за член на Съвета по пощенска експлоатация за периода 2004–2008 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.