Трамвай-стрела сресна столичани. Луксозната мотриса профуча по тъмно в петък през "Графа" и "Витоша". Елегантната машина се плъзгаше ниско по релсите и оставяше след себе си смаяни зяпачи. „Да не е нещо за Хелоуин", питаха се хората, пише „Стандарт".

В сравнение със старите трамваи мотрисата е като "Мерцедес". Тя развива над 70 км в час, което е 2 пъти повече от сегашните возила, изтъкна зам.-шефът на столичния "Електротранспорт" Иво Василев. Максималната позволена скорост в София е 50 км, уточни той.

Супермотрисата ще се движи от "Бъкстон" до пл. "Журналист" и днес ще бъде пусната пробно. Експертите на общинската фирма обаче пригодили трудно маршрута. Досега са поставени широки релси само по пътя на мотрисите с номера 20 и 22. Трамваят стрела е взет пробно от Загреб и е производство на "Кончар", обясни зам.-кметът Велизар Стоилов.

Той още не е собственост на общината, защото се тества. Ако докаже ефективността си, общината може да купи още 20. Стоилов подчерта, че едно от най-важните качества на мотрисата е, че е над два пъти по-икономична от сегашните. Климатикът на трамвая поддържал температура от около 20 градуса, независимо от сезона навън. Той побира 202-ма пътници, има 5 секции и 6 врати.