Няма риск държавата да остане без горива. Това заяви финансовият министър Асен Василев по повод информацията, че "Лукойл" преразглежда стратегията си за активите си в България и обмисля продажба на бизнеса.

Радвам се, че "Лукойл" официално са обявили намеренията си, посочи Василев. "Ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още през септември-октомври", обясни финансовият министър.

По думите му всяка една компания има възможност сама да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи.

Българското правителство трябва да подсигури чрез представителя си в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститори и че българският интерес ще бъде защитен, обясни Василев.

Той подчерта, че правителството спазва стриктно законодателството, което е прието от парламента. "Няма дискриминация", каза той, относно твърденията на компанията за значителни промени в условията на работа на предприятията от групата на "Лукойл".

Коментарът си Асен Василев направи от ГКПП "Капитан Андреево" на българско-турската граница, където бе на посещение заедно с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

"С комисар Макгинес направихме инспекция на "Капитан Андреево", на която наблюдавахме основно как се изпълняват санкциите. Има доста сигнали от Европа за стоки с двойна употреба, които минават през границата. В последните няколко години има също засечени и изключително голямо количество недекларирани пари. С промяна на закона от септември те се конфискуват. От началото на годината до момента на този пункт са конфискувани над 26 млн. лв.", обясни Асен Василев.

Той посочи, че комисар Макгинес е споделила с него данни от анализ, според който в Европа има над 20 хиляди компании, които под една или друга форма намират начин да избягват санкциите и един от основните транспортни коридори е на "Капитан Андреево". По думите му само за последния месец са засечени над 4 случая на стоки с двойна употреба, предимно електронни компоненти. Според него на европейско ниво трябва да има доста по-добър обмен на информация, за да може да бъде проследен целият трафик от началото до края.

"Днес посетих границата, за да чуя и да помогна за повишаване равнището на сътрудничество", заяви комисар Макгинес. Тя приела поканата, за да се увери лично за мащаба на предизвикателството на място. "ГКПП Капитан Андреево работи 24/7 и броят на камионите непрекъснато нараства. Това е наистина важен пропускателен пункт за Европейския съюз. Моята роля да помагам за спазването на санкциите е от ключово значение и трябва да гарантираме, че те се прилагат успешно", обясни Макгинес.

По думите й при всеки пакет от санкции срещу Русия предизвикателството, свързано с прилагането на санкциите, нараства. "Русия и нейните приятели намират начини да ги заобикалят и ЕС трябва да обърне специално внимание на обмена на информация между своите държави членки, за да разбере по-добре къде могат да възникнат проблеми."

Комисарят изрази задоволство, че българските органи са решени да проверяват всяка стока, която влиза и напуска този граничен контролно-пропускателен пункт.

"Знаем, че съществуват проблеми, тъй като чуваме, че стоките с двойна употреба попадат на бойното поле. Но решимостта ни, като Европейска комисия, да подпомагаме държавите членки при прилагането на санкциите, е също толкова силна", заяви комисар Макгинес. "Бях информирана много подробно за конфискациите — пари в брой, които са били извършени тук. Това са значителни суми, които е много вероятно да са с незаконен произход, и е много важно това да се спре", добави тя.

Денков: "Лукойл" не е нарушил нито един закон

Денков: "Лукойл" не е нарушил нито един закон

Правителството отваря втори граничен пункт, за да спре вноса на оръжия за Русия

Припомняме, през октомври за евентуалната продажба на дружеството първи заговори в интервю за "Файнешъл таймс" финансовият министър Асен Василев. Впоследствие премиерът Николай Денков заяви, че интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни.

От компанията обаче отрекоха да търсят купувач на рафинерията в Бургас. Тогава дружеството уточни, че не преговаря с инвеститори, не е получавало заявки за продажба и не е наемало фирма, която да търси купувачи за рафинерията в Бургас.