Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев изпратиха до прокуратурата сигнал за проверка на "Лукойл България" за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС), горива, които са произведени от руски петрол.

Сигналът е адресиран и до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от пресцентъра на ДПС. Той касае информацията от публикацията на "Политико" от 9 ноември 2023 г. за резултатите от съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на Енергия и чист въздух (CREA) във Финландия.

Български институции не са съдействали за заобикалянето на руските санкции, уверява Денков

Български институции не са съдействали за заобикалянето на руските санкции, уверява Денков

Държавата ще окаже пълно съдействие на разследването на ЕК

Пеевски изтъква, че в медийните публикации по случая са повдигнати въпроси, които са от особената важност за българското общество. Според него е възможно цитираните източници да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако те са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, използвани за финансиране войната в Украйна. В сигнала се отбелязва, че според разследването само в периода март - юли 2023 г. рафинерията на "Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

ПП държат на дерогацията, но „за“ държавата да поеме контрол над „Лукойл“

ПП държат на дерогацията, но „за“ държавата да поеме контрол над „Лукойл“

НАП и митниците да започнат веднага разглеждане на всички сделки, сключени от "Лукойл"

Пеевски иска цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка. Той настоява, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от ЕС и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и за търсене на съответната отговорност.

Припомняме, че вчера в кулоарите на парламента имаше остри коментари след новината и заради възможността Европейската комисия да започне разследване срещу България заради злоупотреби от страна на "Лукойл Нефтохим" с дерогацията за внос на руски петрол за България, довел до милиардни печалби за Русия въпреки санкциите. По-късно това беше отречено от ЕК. По-късно Делян Добрев обяви, че е внесъл предложение за отмяна на дерогацията за България до 3 дни.

Пеевски разпореди: Дерогацията за руския нефт да отпадне веднага

Пеевски разпореди: Дерогацията за руския нефт да отпадне веднага

Партиите, които не подкрепят, са про-Путин партии

По-късно от  "Лукойл Нефтохим Бургас" обявиха, че приветстват и ще окажат всякакво съдействие за провеждане на професионално и безпристрастно разследване, защото то ще опровергае всички неверни твърдения срещу дружеството.

От компанията са категорични, че износът на нефтопродукти, произведени в рафинерията в Бургас от руски суров нефт, се осъществява стриктно в рамките на установените квоти и ограничения. От дружеството допълват, че всяка партида продукти се изнася под контрола и след предварителното одобрение на Агенция "Митници".