Социалните партньори - работодателските организации и синдикатите, с общо отворено писмо поискаха оставката на шефа на БНБ Иван Искров и на целия Управителен съвет на банката.

По думите им, с всички свои действия и бездействия УС на БНБ е загубил доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната.

Социалните партньори декларират, че ще се обърнат незабавно след конструирането на 43-тото Народно събрание към законодателната власт в страната с искане Искров и УС да бъдат отстранени от заеманите длъжности.

Напомняйки за своите възражения по отношение действията на квесторите в ТБ „Виктория", бизнес и синдикати определят отговора на Искров и УС на БНБ по този повод като „оскърбителен подход с елементи на интригантство и на манипулация, който е извън всякакви рамки на отговорно общуване между основни институции и представителни обществени организации.

Още един път потвърждаваме непоколебимото си становище, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура, заявяват социалните партьори.

Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката, се казва в писмото им до шефа на БНБ и УС.

Работодателите и синдикатите заявяват, че в случая виждат целенасочени действия, насочени не към оздравяването на ТБ „Виктория", а към нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност.

На лице според тях е видимо нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите.

Ноторно известно е, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на КТБ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне, се казва още в писмото.