Евробанк АД подписа споразумение за облигационен заем в размер на 5 милиона евро, съобщиха от пресслужбата на банката.
Заемът, сключен при условията на частно пласиране на институционални инвеститори, е със срок 3 години, лихва 7.50% годишно и погасяване на главницата в края на срока.

Лихвата ще се плаща на всяко тримесечие. Облигационният заем е записан и поет от Argo Fund, управляван от Argo Capital Management Ltd., London. Организирането на емисията е извършено от инвестиционната банка NBGI, London.
Сключването на споразумението стана възможно след успешно преминалото роуд-шоу за представяне на стратегията и дейността на Евробанк пред инвестиционната общност в Лондон.

Със сключването на този заем Евробанк за първи път излезе на международните финансови пазари като емитент. Средствата се отпускат без специално предназначение.
Евробанк ще може да ги използва за разширяване на дейността си съобразно своята стратегия за развитие.

Споразумението е подписано в съответствие с решенията на Общото събрание на акционерите, което даде правомощия на мениджърския екип на Евробанк да организира емитирането на облигационни заеми в размер до 20 милиона лева.

След като през юли тази година банката пусна емисия облигации за 7 милиона лева, организирана и изцяло записана от ING Bank – клон София, с емитирането на новия заем Евробанк изпълни заложените в стратегията цели за диверсифициране на източниците за финансиране.