Китай публикува карта, която обозначава териториални му претенции, включително в Южнокитайско море. Реакциите на Филипините, Малайзия и Тайван не закъсняха, съобщава "Ройтерс". Те я обявиха за неоснователна и я отхвърлиха.

Картата, която Китай публикува в понеделник, показва претенциите на страната върху териториите на около 90% от Южнокитайско море. То е източник на много от споровете в региона. По него всяка година преминава търговия на стойност над 3 трилиона долара.

Днес Филипините призоваха Китай "да действа отговорно и да спазва задълженията си" съгласно международното право и арбитражното решение от 2016 г., според което линията, която страната е начертала на картата няма правни основания. Малайзия пък заяви, че е подала дипломатически протест срещу картата. Според страната новата карта няма обвързваща власт спрямо нея.

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

20 самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток

Китай твърди, че линията е базирана на неговите исторически карти. U-образната линия на картата се извива до 1500 км южно от остров Хайнан и стига до изключителните икономически зони на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

"Този ​​последен опит за легитимиране на предполагаемия суверенитет и юрисдикция на Китай над филипинските територии и морски зони няма основание съгласно международното право", каза филипинското външно министерство.

Въпросната карта огражда по-широка географска област от предишната такава, която Китай представи на ООН през 2009 г. Сегашната включва Тайван в територията на страната.

Говорителят на външното министерство на Тайван Джеф Лиу коментира по темата, че Тайван "в никакъв случай не е част от Китайската народна република".

Британският парламент нарече Тайван „независима държава“

Британският парламент нарече Тайван „независима държава“

Доклад на комисията критикува правителството, че не е достатъчно смело в подкрепата си на Тайван

"Без значение как китайското правителство изкривява позицията си относно суверенитета на Тайван, то не може да промени обективния факт за съществуването на страната ни", каза той на брифинг.

В момента в Китай се провежда "седмица за информираност за националната карта", съобщи във вторник държавният телевизионен оператор China Central Television.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин подчерта, че Пекин се е изразил недвусмислено относно своята територия.

"Позицията на Китай по въпроса за Южнокитайско море винаги е била ясна. Компетентните органи на Китай редовно актуализират и публикуват различни видове стандартни карти всяка година", каза той на редовен брифинг. "Надяваме се, че съответните страни могат да видят това по обективен и рационален начин."

Във вторник Индия заяви, че е против новата карта на Китай, която предявява претенции към територията на Индия.

Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Както и да върнат у дома хилядите свои войници, разположени там