Палестинската групировка "Хамас" заяви в събота, че разглежда новото израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа. Това се случва, докато Египет засилва усилията си за постигане на сделка за прекратяване на продължилата месеци война и предотвратяване на планираната израелска наземна офанзива в южния град Рафах, съобщава АП.

Не са дадени детайли за офертата на Израел, но тя е в отговор на предложение от преди две седмици. Преговорите по-рано този месец бяха съсредоточени върху шестседмично предложение за прекратяване на огъня и освобождаването на 40 цивилни и болни заложници в замяна на стотици палестински затворници от израелски затвори.

В отделно изявление на "Хамас" се казва, че лидерите на трите основни въоръжени групи, действащи в Газа, са обсъдили опитите за прекратяване на войната. Не се споменава израелското предложение.

Изявленията на "Хамас" дойдоха часове след като високопоставена египетска делегация приключи посещението си в Израел, където обсъди "нова визия" за продължително прекратяване на огъня в Газа.

Не е ясно дали новото предложение на Израел е пряко свързано с петъчното посещение на египетски посредници.

Египетска делегация в Израел преговаря за освобождаване на заложници от Газа

Египетска делегация в Израел преговаря за освобождаване на заложници от Газа

Има опити за договаряне на ново ограничено примирие

Дискусиите между египетски и израелски официални лица се фокусираха върху първия етап от многоетапен план, който ще включва ограничен обмен на заложници, държани от "Хамас", срещу палестински затворници и връщането на значителен брой разселени палестинци в домовете им в северната част на Газа. с минимални ограничения", каза египетският служител.

Посредниците работят върху компромис, който ще отговори на повечето от основните искания на двете страни, което може да проправи пътя към продължаване на преговорите с цел по-голяма сделка за прекратяване на войната, каза служителят.

Налице е нарастващ международен натиск "Хамас" и Израел да постигнат споразумение за прекратяване на огъня и да предотвратят евентуална израелска атака срещу Рафа, където повече от половината от 2,3-милионното население на Газа са потърсили убежище, след като са избягали от битки на други места в територията.

Израел от месеци предупреждава, че планира сухопътна офанзива в Рафах, на границата с Египет, където според него са укрити много останали бойци, въпреки призивите за сдържаност от страна на международната общност, включително най-верния съюзник на Израел, Съединените щати.

Египет предупреди, че офанзива срещу Рафах може да има "катастрофални последици" върху хуманитарната ситуация в Газа, където има опасения от глад, както и върху регионалния мир и сигурност.

Израелските военни са струпали десетки танкове и бронирани превозни средства в Южен Израел близо до Рафах и нанасят почти ежедневни въздушни удари по места в града.

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Израелски въздушен удар по-късно в събота срещу триетажна сграда в Рафа убиха седем души.

"Хамас" разпали войната, като атакува Южен Израел на 7 октомври, като екстремистите убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници. Израел твърди, че екстремистите все още държат около 100 заложници и останките на повече от 30 други.

Повече от 34 000 палестинци са били убити при израелската офанзива, според Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа, около две трети от тях са деца и жени. Броят му не прави разлика между цивилни и бойци. Министерството каза, че 32-ма убити са били транспортирани в местни болници през последните 24 часа.

Израел съобщи за най-малко 260 убити войници от началото на сухопътните операции.