Вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина във вторник подаде оставка. Това е съобщил председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук, цитиран от УНИАН.

"Върховната Рада на Украйна получи заявление за оставка от вицепремиера Стефанишина, което ще бъде разгледано на едно от следващите пленарни заседания.", се казва в изявлението. 

От юни 2020 г. тя заема длъжността вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. Освен това от 17 август 2020 г. Стефанишина е член на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Вицепремиерът е с 5 ранг на държавен служител.

Като вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Стефанишина изпълнява няколко ключови функции. Основната му задача е да координира действията на правителството за интегриране на Украйна в Европейския съюз и НАТО.

По-специално, тя работи за прилагане на реформи, необходими за постигане на критериите на ЕС и НАТО, включително законодателни промени, икономически реформи и укрепване на правната система. Освен това Стефанишина участва в преговори с представители на ЕС и НАТО, разработва и прилага споразумения, насочени към укрепване на отношенията между Украйна и тези организации.

Нейната работа включва адаптиране на украинското законодателство към стандартите на ЕС, за да се улесни бъдещата интеграция. Тази позиция включва и осигуряване на комуникация между различните държавни агенции, обществеността и международните партньори по европейските интеграционни процеси.

Трима украински министри подадоха оставка

Трима украински министри подадоха оставка

Включително украинският правителствен министър, който контролира местното производство на оръжия за войната в Украйна

Стана ясно, че и вицепремиерът на Украйна - министър на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верешчук подава оставка. Тя съобщи това в своя канал в Telegram.

"Рестартиране. След почти три години в правителството, днес подадох оставката си. Благодаря на президента за доверието! Благодаря на министър-председателя и членовете на правителството за съдействието! Благодаря на народните депутати за подкрепата Благодаря на екипа на Министерството на реинтеграцията за вашата работа и всеотдайност! - написа тя.

Тя заема тази длъжност от ноември 2021 г.

Припомняме, че по-рано във вторник беше съобщено, че трима украински министри са подали оставка. 

Това са министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска и министърът на околната среда Руслан Стрилец, съобщи председателят на парламента. 

Председателят на Радата каза, че исканията им за оставки скоро ще бъдат обсъдени от депутатите.