Русия консолидира административния контрол върху анексираните райони чрез насилствено интегриране на украински граждани в руските социокултурни, икономически, военни и управленски системи, коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Руските окупационни власти продължават насилствено да депортират украински цивилни от окупирана Украйна в Русия и по-дълбоко в окупираната от Русия Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна (СБУ) съобщи на 3 май, че назначеният от Русия ръководител на отдела за окупационна миграция на незаконно анексираната и частично контролирана от Москва Запорожка област Николай Опришко и неговият заместник Константин Разигрин са депортирали насилствено украински цивилни от окупираната Запорожка област в Ростовска област и след това са ги преместили до границата на Русия с Латвия. СБУ съобщи, че руски служители са принудили украинските цивилни да отидат до латвийския граничен пункт като "бежанци към Европейския съюз" в опит да увеличат напрежението между мигрантите.

Окупационната администрация на Херсонска област съобщи на 2 май, че руски служители са довели 10 непълнолетни от окупирана Херсонска област в детския лагер "Океан" в Приморски край и са ги насърчили да кандидатстват в професионални училища в Русия. Окупационната администрация на област Херсон заяви, че ще доведе още 200 непълнолетни от окупирана част на Херсонска област в детския лагер "Океан" през 2024 г. Украинският център за съпротива съобщи на 1 май, че окупационните власти на Херсонска област принудително преместват украински цивилни от Хола Пристан, Коханов и Хладкивка към окупирания Крим и по-дълбоко в окупираната Херсонска област.

Съобщава се, че болниците в окупираната от Русия Луганска област заплашват да конфискуват новородени от майките, ако никой от родителите на новороденото не може да докаже, че има руско гражданство. Ръководителят на украинската администрация на Луганска област Артьом Лисохор съобщи на 1 май, че от 6 май майките, които раждат в болниците в окупираната Луганска област, ще трябва да докажат, че поне един от родителите на новороденото има руско гражданство, за да може болницата да изпише новородено. Ако този доклад е точен, подобни действия нарушават член II (d) от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, който определя геноцида като "налагане на мерки, предназначени да предотвратят раждаемостта в групата."

161 украински деца, изведени от Русия, открити в Германия

161 украински деца, изведени от Русия, открити в Германия

Тези деца "са издирвани като принудително преместени във временно окупирани територии или депортирани в Руската федерация и Беларус"

Руските окупационни служители продължават усилията си да милитаризират и индоктринират украинската младеж в окупирана Украйна. Луганската народна република (ЛНР) заяви на 1 май, че разработва нов учебник, който представя най-новата история в окупираната Луганска област в съответствие с руските образователни стандарти. Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 2 май, че 200 деца наскоро са участвали във военно-патриотичните игри на руските военно-патриотични младежки организации "Движение на първите" и "Юнармия" в окупираните Бердянск и Мелитопол.

Руските официални лица продължават да отричат ​​руските военни престъпления в Украйна и се опитват да се отклонят вниманието от техните престъпления, като обвиняват украинските сили във военни престъпления. Руската постоянна мисия към Организацията за забрана на химическите оръжия отрече на 3 май доклада на Държавния департамент на САЩ от 2 май, че руските сили нарушават Конвенцията за химическите оръжия, твърдейки, че руските сили са унищожили "целия си химически арсенал." Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че докладът на САЩ е спекулация и твърди, че така САЩ и Украйна прикриват използването на химически оръжия от Украйна.

Представители на Кремъл многократно са обвинявали украинските сили в извършване на военни престъпления, за да отвлекат вниманието от военните престъпления на руските сили и да дискредитират Украйна, а Главната прокуратура на Украйна съобщи на 3 май, че Русия засилва информационните операции в този смисъл.

Украинският генерален щаб съобщи на 3 май, че руските сили са използвали химически оръжия на бойното поле 444 пъти през април 2024 г., 71 пъти повече, отколкото през март 2024 г. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили извършват предимно химически атаки с помощта на гранати K-51 и са използвали тези гранати най-малко 1891 пъти от февруари 2023 г. до април 2024 г.

Русия започна да използва химическо оръжие край Купянск

Русия започна да използва химическо оръжие край Купянск

Обвинения срещу Москва

Кремъл продължава информационна операция, насочена към невярно представяне на Русия като религиозно толерантна държава, като същевременно умишлено потиска религиозните свободи в Украйна. Комисията за международна религиозна свобода на САЩ публикува годишния си доклад на 1 май, който продължава да поставя Русия в списъка с "особено безпокойство", след като комисията даде това определение на Русия през декември 2023 г.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов отговори на този доклад, като го нарече необоснован и твърдейки, че САЩ се опитват да се намесят във вътрешните работи на Русия и да подкопаят "междурелигиозната хармония." Антонов също твърди, че САЩ пренебрегват опитите на Украйна да "репресира" Украинската православна църква Московска патриаршия (УПЦ МП), която не е независима църква, а продължение на руската държава и инструмент на руската хибридна война.

Специалният представител на руското МВнР по въпросите на религиозната свобода Генадий Аскалдович нарече доклада на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ "предубеден спрямо Русия".

Руската "православна" църква се готви за геноцид и "свещена война" с Украйна

Руската "православна" църква се готви за геноцид и "свещена война" с Украйна

И Путин, и Кирил са загубили всичко християнско, а църквата е превърната в слугиня на фашистката държава на Путин