Руският президент Владимир Путин изрично отхвърли руското участие във всякакви смислени преговори за споразумение за прекратяване на огъня.  Вместо това поиска "необратима" "демилитаризация" на Украйна като предварително условие за всяко споразумение за прекратяване на огъня. По този начин Путин открито настоява Украйна да се предаде.

Той коментира перспективите за договорено прекратяване на огъня в Украйна на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, на 4 юли. Но вместо да предложи типичния си престорен интерес към такива преговори, той категорично отхвърли всеки процес на преговори за прекратяване на огъня.

Путин многократно е представял Запада като негов партньор в преговорите, за да го подтикне към отстъпки по отношение на украинския суверенитет, но сега отхвърли всички посреднически страни като възможни посредници за споразумение между Украйна и Русия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Москва няма доверие на сегашните украински власти

Путин също отхвърли и Върховната Рада, въпреки че преди това твърдеше, че органът е единственият легитимен украински субект, с който Русия може да преговаря.

Сега Путин определи всички украински управленски институции като нелегитимни или неподходящи за преговори и отхвърли идеята трети страни да участват в преговорите.

Всичко това показва увереност, че Русия може да преследва победа, като продължи пълзящия напредък в Украйна, продължителната подкрепа на Запада за Украйна и спечелването на война на изтощение срещу украинските сили.

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния план на руския президент Владимир Путин, са недалновидни, заяви Дмитрий Песков

Съобщава се, че офицери от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали командира на руската 83-та гвардейска десантно-щурмова (ВДВ) бригада полковник Артьом Городилов по обвинения в измама на 3 юли след съобщения за тежки загуби на бригадата в посока Харков през юни 2024 г.

Свързаното с Кремъл бизнес издание "Комерсант" заяви, че офицери от военното контраразузнаване на ФСБ са задържали Городилов в Рязанска област по обвинение в измама в особено големи размери и са транспортирали Городилов до централата на Руския следствен комитет в Москва.

Руските медии съобщават, че Городилов отрича обвинението и заявява, че в бъдеще ще търси оправдателна присъда, а руският 235-и гарнизонен военен съд изпраща Городилов в следствения арест.

Съобщава се, че Городилов е служил като командир на руския 234-ти гвардейски полк (76-та ВДВ дивизия) от 2019 г. до неуточнена скорошна дата, а руските медии за първи път представиха Городилов като командир на 83-та бригада през май 2024 г.

New York Times съобщи през декември 2022 г., че елементи от 234-ти полк на ВДВ под ръководството на Городилов са извършили кланета на украински цивилни в Буча, Киевска област през март 2022 г.

Осем са ранените след руския удар в Харков

Осем са ранените след руския удар в Харков

Ударени са жилищни сгради