Израел е започнал да проучва отговора на "Хамас" на последните предложения за примирие в ивицата Газа, съобщи The Jerusalem Post в понеделник.

"Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви, че Израел разглежда отговора на "Хамас" на предложението, както и разглежда всякакви други варианти, които биха довели до освобождаването на заложниците", съобщава вестникът.

Хагари обаче припомни, че Израел все още се подготвя за евентуална офанзива в Рафах.

От своя страна израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир отхвърли позицията на "Хамас". "Има само един отговор на увертюрите и игрите на "Хамас" - незабавна заповед за настъпление към Рафах, засилване на военния натиск и продължаване на смазването на "Хамас" до пълното му разгромяване", цитира думите му "Таймс Израел".

По-рано днес "Хамас" заяви, че ръководството на движението приема условията на потенциалното споразумение за примирие в Газа, разработено от Египет и Катар.

"Мога да потвърдя, че "Хамас" е отговорила, в момента я проучваме и обсъждаме с нашите партньори в региона.

"Хамас" прекратява огъня

"Хамас" прекратява огъня

Надежда за мир в Близкия изток

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в момента е в региона и работи по този въпрос в реално време", заяви на брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Той уточни, че обсъжданията с партньорите по този въпрос ще се проведат през следващите часове.

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази "Хамас" на власт

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази "Хамас" на власт

Израел е готов да спре моментно боевете в Газа, за да осигури освобождаването на заложниците

Той също така заяви, че постигането на прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" е приоритет за САЩ. Милър добави, че Вашингтон не подкрепя евентуална израелска операция в Рафах.

Рафах е последният голям населен пункт в Ивицата Газа, където израелската армия не е провеждала операции. Според израелските твърдения в Рафах се намират големи части от бойното крило на "Хамас".