Франция е много обезпокоена от възобновяването на насилието в Газа. Войната може да продължи и 10 години.  Това заяви в събота френският президент Еманюел Макрон. Той се отправя към Катар, за да помогне в усилията за стартиране на ново примирие преди прекратяване на огъня, съобщава "Ройтерс". 

Макрон също каза на пресконференция на срещата на върха за климата COP28 в Дубай, че ситуацията изисква удвояване на усилията за постигане на трайно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници.

Временното примирие между Израел и "Хамас" се срина в петък, след като посредниците не успяха да удължат паузата. Израел и Хамас си размениха вината за колапса.

Макрон също така призова Израел да изясни целите си спрямо "Хамас".

"Намираме се в момент, в който израелските власти трябва по-точно да дефинират своите цели и крайната си цел: пълното унищожаване на "Хамас", смята ли някой, че е възможно? Ако това е така, войната ще продължи 10 години, каза той. Няма трайна сигурност за Израел в региона, ако неговата сигурност се постигне с цената на живота на палестинци и по този начин на негодувание на общественото мнение в региона. Нека бъдем колективно ясни", добави Макрон.

Конфликтът в Газа: Макрон и Си Дзинпин единодушни за създаване на две държави

Конфликтът в Газа: Макрон и Си Дзинпин единодушни за създаване на две държави

Двамата лидери обсъдиха войната между Израел и "Хамас" в телефонен разговор

Марк Регев, старши съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, каза пред репортери, че Израел не иска да види цивилни от Газа, хванати в кръстосания огън, докато битките се възобновяват.

"Израел е насочен към Хамас, брутална терористична организация, която е извършила най-ужасното насилие срещу невинни цивилни. Израел полага максимални усилия, за да защити цивилните в Газа", каза Регев.

Припомняме, че шефът на израелското външно разузнаване Мосад Давид Барнеа отзова от Катар екипа си от преговарящи за ново примирие в Газа по нареждане на Нетаняху поради "задънена улица в преговорите" за освобождаването на заложници от "Хамас". Това става ясно от съобщение на кабинета на Нетаняху.

"След задънената улица в преговорите, по нареждане на министър-председателя Бенямин Нетаняху, директорът на Мосад Давид Барнеа нареди на своя екип от преговарящи в Доха да се върне в Израел. Терористичната организация "Хамас" не успя да изпълни своята част от споразумението, което предвижда освобождаването на всички жени и деца в съответствие със списъка, предоставен и одобрен от "Хамас", се казва в изявлението.

"Шефът на Мосад благодари на ръководството на ЦРУ, египетския министър на разузнаването и министър-председателя на Катар за огромните им посреднически усилия, които доведоха до освобождаването на 84 деца и жени от ивицата Газа, както и на 24 чуждестранни граждани", посочват още от кабинета на Нетаняху.

При сблъсъците между Израел и "Хамас" загинаха над 15 000 души и бяха нанесени големи разрушения по градовете в Газа. "Хамас" уби 1200 души при нападението си на 7 октомври и взе повече от 200 заложници.

Мосад отзова екипа си от преговорите за ново примирие в Газа

Мосад отзова екипа си от преговорите за ново примирие в Газа

След като разговорите стигнаха до задънена улица