В Украйна е загинал заместник-командирът на 14-и армейски корпус на Русия генерал-майор Владимир Завадски, съобщи губернаторът на руската Воронежка област Александър Гусев, цитиран от Би Би Си.

Преди това за смъртта на генерала съобщиха медиите, включително Би Би Си.

Според губернатора Завадски е загинал "на боен пост в зоната на специална военна операция" (руските власти наричат ​​войната в Украйна специална операция). Това написа Гусев в своя канал в "Телеграм".

Миналата седмица няколко руски източника, подкрепящи нахлуването в Украйна, съобщиха за смъртта на заместник-командира на 14-ти армейски корпус.

Първите съобщения за смъртта на генерал-майор Завадски се появиха в чатовете на Московското общовойско командно училище вечерта на 28 ноември. Един от възпитаниците на училището съобщи, че около 14:30 московско време генералът е попаднал на мина, докато е бил в зона на бойни действия.

Провоенното издание "Новороссия" съобщи, че генерал-майорът е загинал край град Изюм в Харковска област. Изюм обаче се намира в украинския тил - на около 50 км от фронтовата линия.

Според други източници Завадски може да е загинал близо до село Кринки в Херсонска област, където през последните седмици руската армия се опитва да се бори с плацдармите на украинските въоръжени сили на левия бряг на Днепър.

Губернаторът не каза при какви обстоятелства е загинал генералът.

Завадски стана седмият загинал генерал от началото на руската инвазия в Украйна. Четирима руски генерали - Андрей Суховецки, Владимир Фролов, Канамат Боташев и Роман Кутузов - загинаха през първите четири месеца на войната.

ISW: Защо увеличават руската армия

ISW: Защо увеличават руската армия

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията в Украйна