В петък Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри пакет от помощи за Украйна в размер на 15,6 млрд. долара, който ще бъде разпределен за четири години.

"Благодарен съм на МВФ и @КГеоргиева за одобрението на нова четиригодишна програма за подкрепа на Украйна на обща стойност 15,6 млрд. долара.

Това е важна помощ в борбата ни срещу руската агресия. Заедно подкрепяме икономиката", заяви украинският президент Володимир Зеленски в "Туитър" след съобщението.

По-рано този месец МВФ и Украйна се споразумяха на ниво служители за набор от макроикономически и финансови политики, които ще бъдат подкрепени от ново 48-месечно споразумение за разширено финансиране (EFF).

Заемът ще бъде най-големият за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия и първият голям пакет финансова помощ за страна във война.

Програмата е разработена на два етапа.

Киев разчита на нова многогодишна програма от МВФ

Киев разчита на нова многогодишна програма от МВФ

Сближаване на позиции

През първия парите ще бъдат използвани за посрещане на непосредствените нужди на страната и за поддържане на стабилността. Вторият етап е финансова подкрепа за структурни реформи и европейска интеграция.

Украйна може да получи в близко бъдеще първия транш от одобрения в петък заем от МВФ в размер на 2,7 млрд. долара, съобщиха от финансовото министерство в Киев.

Очаква се сделката с МВФ да привлече още повече пари за Украйна, тъй като предоставя доказателства на потенциалните правителства донори, включително страните от Групата на седемте и Европейския съюз, както и че правителството на Украйна следва стабилна икономическа политика.

Украйна увеличи масово военните разходи, докато икономиката се сви с около 30% през 2022 г., като удари данъчните приходи.

Резултатът беше огромен бюджетен дефицит, който беше покрит от външно финансиране от САЩ, Европейския съюз и други съюзници. Външната помощ помогна на страната да прекрати зависимостта си от пари, отпечатани от централната банка и заети на правителството, спешна стъпка, смятана за необходима в началото на войната, но която може да подхрани инфлацията и да дестабилизира валутата на страната, ако продължи.