Назначеният за временно управляващ посолството ни Николай Ненчев е в Украйна.

Това съобщава БНТ, като цитира външно министерство.

Той вече е направил и първа публична изява - среща в Търговско-промишлената палата на Украйна.

"Изключително сме доволни да приветстваме Николай Ненчев, шарже д'афер на България в Украйна, в Киев. Г-н Ненчев дойде в Украйна през тази седмица и веднага се включи активно в работата. Посещението в Търговско-промишлената палата на Украйна бе дебют на новия ръководител на българската дипломатическа мисия в Киев. Гордея се, че имам тази чест!" - написа във Фейсбук председателят на Търговско-промишлената палата на Украйна Генадий Чижиков.

Той припомня, че Ненчев е бивш министър на отбраната на България, известен  "еврооптимист, заклет привърженик на Украйна и НАТО".

Припомняме, че решението на служебния кабинет да го изпрати там не бе одобрено от президента Румен Радев.

Румен Радев нахока Главчев за изпращането на Николай Ненчев за посланик в Киев

Румен Радев нахока Главчев за изпращането на Николай Ненчев за посланик в Киев

Иска професионалист с доказани качества на поста

През октомври месец 2023 г. е съгласуван между МВнР, начело с Мария Габриел, и президентството извънреден и пълномощен посланик на България за Украйна, но процедурата не е доведена докрай, съобщиха в края на юли от президентството.

Решението на Министерския съвет обаче след това не е прието или поне такова не е постъпвало в Администрацията на президента, за да стане основание на указ от държавния глава.

Стана ясно и че съгласуваното име за назначение е било това на Петър Танев.

Бойко Борисов одобрява Ненчев за посланик в Киев

Бойко Борисов одобрява Ненчев за посланик в Киев

Ще търси голямо мнозинство в следващото НС

Премиерът по времето, което сочи държавния глава, Николай Денков отрече да е участвал в процедура по съгласуване на посланик на България в Киев. Това означава, че съгласувателната процедура е спряла в Министерство на външните работи, което бе ръководено от Мария Габриел.

Скандалът между институциите с две поредни позиции на Президентството рано сутрин започна с обявеното име от Соломон Паси за врид. посланик на България в Киев - Николай Ненчев. Според Румен Радев бившият военен министър и лидер на БЗНС не е подходящ за посланик на тази позиция, а правителството на Димитър Главчев заобикаля конституционната процедура с това назначение. Вицепрезидентът Илияна Йотова дори бе по-остра - според нея тази процедура "погазва" Конституцията.

Премиерът Димитър Главчев отхвърли обвинението за нарушаване на правилата и процедурите.

Главчев отговаря за Николай Ненчев: Всичко си е по процедура и закон

Главчев отговаря за Николай Ненчев: Всичко си е по процедура и закон

Няма кандидати за посланици в Киев

Това не е първият сблъсък на Румен Радев директно с Николай Ненчев, който беше министър на отбраната в периода 2014-2017 г. във второто правителство с премиер Бойко Борисов, коалиционно с Реформаторския блок. Ненчев беше представител именно на коалиционните партньори на Борисов, като му бяха повдигнати обвинения за неизпълнение на договора с руската РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. 

Ненчев бе напълно оправдан, на всички инстанции - първата оправдателна присъда за Ненчев по това обвинение бе през юли 2019 г. Второто оправдаване - юли 2020 г. и окончателното през 2021 г.

По делото като свидетел се явяваше именно Румен Радев, вече президент, но в качеството си на бивш ръководител на ВВС. От тогава можем да припомним и засекретяването на процеса, но и установеното разминаване между твърденията от вътре и вън залата на държавния глава. Така например тогава Радев преди да влезе в залата заяви, че Николай Ненчев е катастрофирал с договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29. Друго заявил обаче Радев като свидетел в съдебната зала, обяви обаче адвокатът на Николай Ненчев - Менко Менков - с показанията си Радев направил "на пух и прах" обвинителната теза.