Шестима американски войници са дисциплинарно наказани за изгарянето на 100 копия на Корана и други религиозни текстове в Афганистан, съобщи американската армия, цитирана от Би Би Си.

Припомняме, изгарянето на Корана от американските войници през февруари, предизвика бунтове в цял Афганистан, при които загинаха 30 души, а двама американски войници бяха застреляни.

Лидерът на Ал-Кайда Айман ал-Зауахири призова мюсюлманите да убиват отговорните за оскверняването на свещената им книга.

Американските войници няма да бъдат съдени за инцидента. Според разследването не е имало умишлено неуважение към исляма.

За изгарянето на Корана шестимата войници - четирима офицери и двама сержанти ще изтърпят "административни наказания", които могат да включват мерки като намаляване на ранг, удължаване на службата или отнемане на имущество, придобито от заплащането им.

Трима американски морски пехотинци са дисциплинирано наказани и заради видеото, в което са заснети да уринират върху телата на мъртви талибански бойци.

След инцидента от 20 февруари, президентът на Афганистан Хамид Карзай призова за публичен процес срещу участващите в гаврата войници.

Във връзка с решението от офисът му съобщиха, че след като се запознае с решенията, президентът ще отговори във вторник.