Двама мъже, заподозрени в нападението на Леонид Волков, помощник в изгнание на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, може да бъдат освободени под гаранция от ареста в Полша, предава "Ройтерс".

Волков получи наранявания от удари с чук при нападението на 12 март пред дома му във Вилнюс, столицата на Литва. Двама мъже, заподозрени в нападението му, бяха арестувани в Полша през април с европейска заповед за арест, издадена от Литва.

"Всеки трябва да плати 50 000 злоти (11 600 Евро) гаранция в рамките на една седмица... Ако платят, ще бъдат освободени, ако не платят, няма да бъдат освободени", каза Пьотр Яшке, адвокат на един от заподозрените, цитиран от "Ройтерс".

Той добави, заподозрените могат да кандидатстват за удължаване на  крайния срок на плащането до 16 октомври.

През юни полски съд постанови, че мъжете не могат да бъдат екстрадирани в Литва, тъй като срещу тях има по-широко разследване, водено от полски прокурори.

Миналия месец Националната прокуратура съобщи, че руски гражданин, заподозрян в ръководенето на побоя над Волков, е бил арестуван в Полша, като добави, че в разследването има осем заподозрени, четирима от които са под временен арест.

Навални , най-известният опозиционен лидер в Русия, почина през февруари, след като припадна в Арктическата наказателна колония, където излежаваше дълъг затвор.

Разцепленията сред руската опозиция в изгнание рязко се задълбочиха, след като съюзници на покойния лидер Алексей Навални обвиниха друг опозиционен лидер в поръчване на атаки срещу техни активисти. Този скандал застрашава усилията за създаване на единен фронт срещу Кремъл, подкопава доверието на опозицията в очите на поддръжниците и западните партньори и изостря напрежението между двата най-известни опозиционни лагера.

Двете основни опозиционни движения - едното, ръководено от съюзниците на покойния Навални, и другото, свързано с критика на Кремъл Михаил Ходорковски, са имали публични спорове и преди, но сегашното противоречие е най-острото до момента. Съюзниците на Навални обвиняват Леонид Невзлин, израелски олигарх и съюзник на Ходорковски, в поръчване на нападения срещу видни фигури от техния лагер, включително Леонид Волков и Иван Жданов.

Алексей Навални мъртъв

Алексей Навални мъртъв

Причината за смъртта му е неясна