Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши нареди на въоръжените си сили да успокоят напрежението в Южнокитайско море, каза неговият военен началник, цитиран от "Ройтерс".

Инструкциите на Маркос дойдоха, след като Манила и Пекин се споразумяха за необходимостта от възстановяване на доверието за по-добро управление на морските спорове по време на кръг от преговори, на които Манила беше домакин във вторник.

Но това не попречи на филипинските военни да призоват Китай да върне огнестрелните оръжия, които бреговата охрана е иззела от персонала на филипинския флот, и да плати около 1 милион долара компенсация за повреда на кораби, участващи в мисията за снабдяване миналия месец в Втората Томасова плитчина.

"Поисках връщането на седем огнестрелни оръжия", каза генерал Ромео Браунър пред репортери след конференция с Маркос. "Ние настояваме Китай да плати 60 милиона песо за щетите, които са причинили по време на това."

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Искат да разработят "мерки за изграждане на доверие"

Манила обвини бреговата охрана на Китай, че умишлено блъснала и пробила кораби на филипинския флот и иззела оръжия, за да попречи на мисия за снабдяване на 17 юни, като в резултат на това ранила сериозно филипински моряк, който е загубил пръст. Филипините поддържат малък екипаж на военен кораб, който страната умишлено постави на Втората Томасова плитчина през 1999 г., за да затвърди морските си претенции.

Браунър каза, че военните разглеждат възможността да поискат от Китай възстановяване на разходите за реконструкция на пръста на ранения моряк.

Китай, който претендира за суверенитет върху по-голямата част от Южнокитайско море, твърди, че действията му в спорният морски път, ключов канал за търговия между Азия, Европа и Близкия изток, са били законни и професионални.

Китай отхвърля решението от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд в Хага, според което обширните морски претенции на Пекин нямат правно основание.

Филипинските военни представиха на президента няколко варианта за своите операции в Южнокитайско море, но те няма да доведат до значителни промени в начина, по който се извършват операциите по снабдяване, каза Браунър, без да дава подробности.

"Крайната цел все още е да можем да доставяме доставки на нашите войски... да можем да практикуваме свобода на навигация и прелитане, без непременно да ескалираме ситуацията, в която се намираме", каза Браунър.

Китай задържа тайвански риболовен кораб

Китай задържа тайвански риболовен кораб

Той е нарушил китайска сезонна забрана за риболов