Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни, като не прие проекторезолюцията на Руската федерация за Близкия изток. Това заяви постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Съжаляваме, че Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни. Това е единствената причина, поради която той не можа да изпрати ясен, силен колективен сигнал, насочен към деескалация на ситуацията", каза дипломатът.

Решението беше подкрепено от петима членове на съвета. Четирима, включително САЩ и Великобритания, гласуваха против, шестима се въздържаха, допълва "Интерфакс".

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува съперничещи проекторезолюции за Израел и Газа. Проектите бяха внесени от Русия и Бразилия. 

Руският проект призовава за хуманитарно прекратяване на огъня, докато бразилският проект призовава за хуманитарни паузи, за да се позволи достъп на помощ. И двата проекта осъждат насилието и враждебните действия срещу цивилни и всички терористични актове и призовават за освобождаване на заложниците.

Бразилският проект осъжда палестинската групировка "Хамас" за атаките срещу Израел, докато руският проект не посочва името на "Хамас". Без да назовава Израел, бразилският текст също така призовава за отмяна на израелската заповед цивилните и служителите на ООН в северната част на Ивицата Газа да бъдат преместени в южната част на Газа.

Путин разговаря с основните играчи в Близкия изток
Обновена

Путин разговаря с основните играчи в Близкия изток

В опит да осигури прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас

В разпространения по-рано текст на резолюцията се говори за "сериозна загриженост относно ескалацията на насилието и влошаването на ситуацията в региона". Той също така осъжда насилието срещу цивилни и призовава за освобождаване на заложниците.

Освен това документът съдържа призив за "осигуряване на безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ, включително храна, гориво, медицинска помощ, както и създаване на условия за безопасна евакуация на цивилни".

Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете, за да бъде приета, и без вето на някоя от петте постоянни членки на Съвета, Великобритания, Китай, Франция, Русия или Съединените щати.

Експерти на ООН: Израелските удари по Газа са "колективно наказание"

Експерти на ООН: Израелските удари по Газа са "колективно наказание"

Те обръщат внимание на продължаващата 16-та година обсада на ивицата Газа

Израел се готви за сухопътна офанзива в Газа, докато подлага ивицата на най-интензивната бомбардировка досега, поставяйки анклава под пълна обсада. Властите в Газа съобщават, че най-малко 2750 души са били убити.

Израелските сили продължиха да бомбардират Газа в понеделник, след като дипломатическите усилия за организиране на прекратяване на огъня, за да се позволи на притежателите на чужди паспорти да напуснат и да се достави помощ в обсадения палестински анклав, се провалиха.