Русия и Украйна се обвиниха взаимно пред глобалния орган за наблюдение на химическите оръжия в Хага, че използват забранени отровни вещества на бойното поле, съобщи във вторник организацията, цитирана от "Ройтерс".

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че обвиненията са "недостатъчно обосновани", но добави, че "ситуацията остава нестабилна и изключително обезпокоителна по отношение на възможното повторно използване на токсични химикали като оръжие".

Миналата седмица САЩ заявиха, че Русия е нарушила международната забрана за химически оръжия, контролирана от ОЗХО, като е използвала задушаващия агент хлоропикрин срещу украинските войски.

По-рано този месец "Ройтерс" съобщи, че украинската армия е заявила, че Русия е засилила незаконното си използване на методи за борба с безредиците, в опит да наложи най-големия си напредък в Източна Украйна от повече от две години.

В допълнение към хлоропикрина, руските сили са използвали гранати, заредени с CS и CN газове, казва украинската армия. Най-малко 500 украински войници са били лекувани от излагане на токсични вещества и един е бил убит чрез задушаване със сълзотворен газ.

Русия отрече обвиненията.

ОЗХО заяви, че следи ситуацията от февруари 2022 г. насам, когато Москва нахлу в Украйна.

Съгласно Конвенцията за химическите оръжия всеки токсичен химикал, използван с цел причиняване на вреда или смърт, се счита за химическо оръжие.

"Против Конвенцията е да се използват методи за контрол на безредици по време на война на бойното поле. Ако се използват като метод за водене на война, тези агенти се считат за химически оръжия и следователно са забранени съгласно Конвенцията", каза OPCW.

Русия планира учение с ядрено оръжие

Русия планира учение с ядрено оръжие

То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за бойни мисии