Държавните ръководители на Турция, Русия и Иран се споразумяха за свикване на Сирийския народен конгрес за диалог като една от първите стъпки за установяване на приобщаващ диалог в раздираната от война страна. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руските медии.

Говорейки след срещата си с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и с иранския си колега Хасан Рохани, Путин уточни, че тримата лидери са инструктирали дипломатите си, органите за сигурност и отбрана да работят по организирането и датата на конгреса.

Путин обяви: Достигната е нова фаза в Сирия

Путин обяви: Достигната е нова фаза в Сирия

Путин, Ердоган и Рохани се срещат в Сочи

Държавното ръководство на Сирия е ангажирано с мирния процес, конституционната реформа и свободните избори, наблюдавани от ООН, допълни руският президент след тристранната среща, която се проведе в руския черноморски курорт Сочи.

Тримата президенти са се разбрали да увеличат усилията си за окончателното ликвидиране на терористичните групировки в Сирия.

От своя страна Ердоган заяви, че Турция дава приоритет на изключването на "терористичните елементи" (както определи политическата и военната структура на сирийските кюрди) от процеса на разрешаване на проблемите в Сирия, като тя нямало да бъде под един покрив с "терористи", които подкопават нейната национална сигурност.

Турският държавен глава призова международната общност и заинтересованите страни в Сирия да подкрепят усилията на трите страни за разрешаване на кризата.

Тримата президенти обсъдиха постоянно политическо решение на сирийската гражданска война, която влезе в седмата си година и коства живота на около 400 хил. души.

Сирийската опозиция запазва основното си искане – Башар Асад да си ходи

Сирийската опозиция запазва основното си искане – Башар Асад да си ходи

Имаше спекулации, че могат да смекчат позицията си

На кратката пресконференция преди тристранната среща Путин изтъкна: "Очевидно е, че процесът на реформи няма да бъде прост, ще изисква компромиси и отстъпки от всички страни, включително очевидно от сирийското правителство."

Руският президент също така приветства специалната роля на Ердоган и иранския президент Рохани, която са изиграли в мирния процес в Астана, посочвайки, че военните действия в Сирия няма да приключат по друг начин.

Рохани от своя страна коментира, че е доволен, че Турция, Иран и Русия са в тясно сътрудничество по мирния процес в Сирия, добавяйки, че е подготвена основата за политическо уреждане на конфликта. Той също така изтъкна, че има "нужда да се изкоренят последните клетки на тероризма в Сирия".

Междувременно Рохани също така каза, че чуждестранно военно присъствие в Сирия е приемливо, само ако е по покана на режима на Башар Асад.