Северна Корея постави противопехотни мини на междукорейски път в рамките на демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи. Това съобщи южнокорейски военен служител, цитиран от агенция "Йонхап".

Това е поредният ход за затваряне на трансгранични пътища от страна на КНДР.

Южнокорейската армия е засякла Севера да поставя мини на неасфалтиран път в демилитаризираната зона в края на миналата година близо на 85 километра североизточно от Сеул.

Пътят е създаден съгласно междукорейско военно споразумение от 2018 г. за свързване на Юга и Севера за съвместни усилия за изкопаване на останките на убитите близо до хълма по време на Корейската война от 1950-53 г.

Южна Корея отново въоръжава войниците си по границата с КНДР

Южна Корея отново въоръжава войниците си по границата с КНДР

На фона на растящото напрежение със Севера

Запитан на какво се дължи ходът на Севера, Съветът на началник-щабовете на Южна Корея посочи, че Пхенян е предприел стъпки за възстановяване на военните мерки, спрени съгласно споразумението от 2018 г., след като го отмени миналия ноември на фона на все по-обтегнатите двустранни отношения.

Той заяви на редовен брифинг, че армията на Юга предприема "необходимите" мерки, но изключи поставяне на мини по пътищата като реципрочна мярка.

Откакто отмени споразумението, предназначено да намали военното напрежение, КНДР минира всички пътища между двете Кореи, които някога са били смятани за символи на междукорейско помирение и сътрудничество.

През януари севернокорейските войски поставиха мини на още два междукорейски пътя.

Северна Корея плаши враговете си с ядрен удар

Северна Корея плаши враговете си с ядрен удар

Страната е готова да "извърши ядрена атака без колебание"

Северът възстанови и охранителни постове в рамките на демилитаризираната зона, премахнати по-рано по силата на споразумението.

Южна Корея съобщи, че тя също е предприела стъпки за възстановяване на своите охранителни постове.

През декември лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова за отмяна на продължилата десетилетия политика на търсене на обединение с Южна Корея и определи отношенията им като тези между "две враждебни една към друга държави".

През януари той разпореди "строги" мерки за блокиране на всички канали за междукорейска комуникация по границата.