Германският канцлер Олаф Шолц призова в петък гостуващия си грузински колега да оттегли планирания закон за чуждестранно влияние, увеличавайки натиска от страна на Европейския съюз върху законодателството, предава "Ройтерс".

"Нашите критики остават същите като миналия път и се надяваме законът да не бъде приет", каза Шолц в петък на съвместна пресконференция с Иракли Кобахидзе, министър-председател на Грузия от февруари. "Смятаме, че Грузия няма нужда от такива закони."

Определен като "закон за прозрачност" от правителството на Грузия, той ще изисква грузинските организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат изправени пред глоби.

Кобахидзе каза, че предложението на неговата партия "Грузинска мечта" просто дава на правителството правото да преглежда сметките на финансираните от чужбина НПО веднъж годишно.

"Имаме право да изискваме минимална степен на прозрачност от неправителствените организации", каза той.

"Неправителствените организации, които действат от името на своите спонсори, имат за цел да влияят на политическите събития в Грузия. Два пъти се опитаха да сменят правителството не чрез демократични избори, а чрез организирани протести."

"Можем добре да разберем защо тези финансиращи и НПО се страхуват от откритост", добави той, без да назовава конкретни НПО или финансиращи организации.

Шолц каза, че е изключително важно предстоящите избори в кавказката страна да бъдат свободни и честни, особено предвид стремежа й да се присъедини към ЕС.

ЕС предупреждава Грузия, че законът за чуждестранните агенти ще я препъне за членство

ЕС предупреждава Грузия, че законът за чуждестранните агенти ще я препъне за членство

Проектозаконът е несъвместим с нормите и ценностите на ЕС