Четиридесет и девет служители от ватиканските музеи отправиха необичайно, публично предизвикателство към управлението на папа Франциск, след като подадоха жалба до администрацията на Ватикана. Те настояват за по-добър стаж, отпуск и обезщетения за извънреден труд, съобщи АП.

Жалбата, която е от 23 април, е публикувана от италианските медии през уикенда и е подписана от адвокат от Ватикана Лаура Сгро от името на 49-те служители.

В нея се твърди, че персоналът е изправен пред рискове за здравето и сигурността понеже се спестява от по-добри условия на труд, въпреки очевидните печалби на музея. Един от посочените проблеми е множеството туристи, но малкият брой охранители, които да държат нещата под контрол.

Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия престол

Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия престол

Изземват се документи и електронни устройства от финансовия контролен орган

Нито говорителят на Ватикана, нито кардинал Фернандо Вергез Алзага, президент на администрацията на Ватикана, която контролира музеите, са отговорила на имейл с искане за коментар на АП.

Тази жалба е най-новото предизвикателство, което подчертава как законите, разпоредбите и практиките на Ватикана често са несъвместими с италианските и европейските норми. Наскоро граждански и наказателни дела разкриха как служителите на Ватикана, особено неквалифицираните италиански граждани, имат малко или никакво правно облекчение извън особената съдебна система на града-държава, абсолютна монархия, където Франциск притежава върховната изпълнителна, законодателна и съдебна власт.

Служителите цитират в жалбата социалното учение на Католическата църква и собствените призиви на Франциск към работодателите да зачитат достойнството на работниците, като изискват по-добро отношение. Те поискаха и по-голяма прозрачност в повишенията, бонусите и настояха Ватикана да следва италианските норми за дните по болест.

Съгласно трудовите разпоредби на Ватикана на жалбата трябва да се отговори до 30 дни. Ако не започнат преговори, служителите могат да занесат жалбата до бюрото по труда на Ватикана и ако не се постигне примирие чрез преговори, това може да завърши с трибунал. Службата обаче може да откаже да разгледа делото и, според адвокати, често го прави, оставяйки служителите без по-нататъшна защита.

В неотдавнашни дела адвокати сигнализираха пред трибунала на Ватикана, че може да се опитат да отнесат жалби на служители до Европейския съд по правата на човека, въпреки че града-държава не е член на съда или страна по Европейската конвенция за правата на човека. Но някои юристи казват, че Ватикана все пак се е ангажирал да спазва европейските норми за правата на човека, когато е подписал валутната конвенция на Европейския съюз през 2009 г.

Ватиканските музеи са един от основните източници на приходи за Ватикана. Музеите, които претърпяха голям финансов удар от затварянето и ограниченията поради COVID-19, увеличиха цената на билет от 17 евро на 20 евро.

Ватиканът публикува списък с имотите си

Ватиканът публикува списък с имотите си

4 051 са в Италия и 1120 по света