Секретарят по сигурността на Хонк Конг Лай Тунг-куок попадна "под обстрел", след като заяви, че жените „не трябва да пият твърде много", ако искат да не бъдат изнасилвани, информира „Франс прес".

Той изрази този коментар по време на представяне на данните за извършените престъпления в града за първата четвърт на годината, които показват, че случаите на изнасилване са се увеличили с 60%.

Всички тези случаи на изнасилване са се случили между хора, които се познават. Те са или приятели, близки приятели, или са се срещнали преди няколко часа", изтъкна той.

Някои от тези случаи включват и жертви, които са изнасилвани след твърде много погълнат алкохол. Така че аз апелирам младите дами да не пият твърде много", подчерта секретарят.

Ядосани жени критикуваха коментарите на Лай от профилите си в Twitter и Facebook.

Секретарят по сигурността на Хонк Конг съветва ‘младите дами да не пият твърде много", след като се увеличават изнасилванията. Или, боже мой, по-добре кажи: мъже, не изнасилвайте!", писа в Twitter Мис О'Кистик.

Няма значение дали жените са пили или са облечени „провокативно". Изнасилването и сексуалното насилие срещу жените никога не е добре", писа във Facebook Нореен Мир.

Защитници на правата на жените обявиха, че Лай трябва да върне думите се назад и да се концентрира върху предотвратяването на сексуалните престъпления и арестуването на извършителите.

Има 121 случая на изнасилване в града през 2012 година - увеличение с 33% от 2011 година.