Във вторник сутринта в повечето региони на Украйна беше обявена въздушна тревога заради руски безпилотни самолети.

Това съобщи Би Би Си.

Военновъздушните сили на ВСУ съобщават по-специално за "шахеди" в Черниговска, Полтавска, Днепропетровска и Виницка област, както и на границата на Виницка и Хмелницка област.

В понеделник вечерта тревогата беше обявена в Киев, сега тя продължава да действа на територията на Киевска област.

Във вторник сутринта в Хмелницка област са били чути експлозии, съобщават украинските медии.

Въздушна тревога над Курска и Белгородска област

Въздушна тревога над Курска и Белгородска област

За масирана атака тази нощ докладва руското МО

За два взрива съобщават кореспондентите на медията "Суспилне". По-рано в региона беше обявена въздушна тревога, но тя вече е отменена.

Вечерният бюлетин на областната администрация на Сумска област за обстрела и ударите по пограничните общини предоставя допълнителна информация за ситуацията по границата в региона, където ВСУ провежда операция на руска територия.

Отново ПВО тревога в Украйна

Отново ПВО тревога в Украйна

Опасност от шахеди

Според обобщението в понеделник е много по-вероятно руснаците да нанесат удари по територията на Сумска област от Белгородска област, отколкото от Курска област, където се водят боеве, както и от сравнително спокойната засега Брянска област.

Сред отделните общини (община е административна единица, общност) Краснополската община е лидер с голяма преднина - според обобщението в понеделник от руска страна по нея са летели 79 минохвъргачки, 48 артилерийски снаряда, 8 ракети от многоцелеви ракетни установки, 8 неуправляеми ракети от хеликоптери и 4 FPV-дрона.

Русия удари Днипро, редица области обявиха тревога

Русия удари Днипро, редица области обявиха тревога

Чути са експлозии сутринта

Краснополската община е в съседство с Краснояружкия район на Белгородска област; според съобщения от двете страни през последните дни украинските части са се опитали да превземат намиращото се там гранично село Колотиловка.

На второ място е също община, граничеща с Белгородска област. Според обобщението на областната администрация руснаците са изстреляли 23 миномета, 18 снаряда, една планираща бомба, девет ракети от хеликоптери и четири бомби от дронове по община Великописаревская, която граничи с Грайворонска област.

Експлозии в Белгород след ПВО тревога за дронове

Експлозии в Белгород след ПВО тревога за дронове

Удари по руски цели

В същото време, например, през деня в община Глухов са регистрирани само шест удара с FPV дрон - и нищо друго. През първите дни на операцията в Курска област руските военни телеграмни канали спекулираха, че ВСУ ще нанесат втори удар откъм Глухов, по магистралата Глухов-Рилск-Л'гов.

В Билополската община, която непосредствено съседства с района на бойните действия в Курска област и полуразрушения Глушковски район, през деня е бил нанесен един планиран бомбен удар и са били хвърлени три бомби от дронове.

Експлозия в Киев след обявена въздушна тревога

Експлозия в Киев след обявена въздушна тревога

Не е ясно дали експлозията показва, че противовъздушната отбрана е свалила цел

Няколко други погранични общини също регистрираха по 1-3 бомбени удара и малки удари с дронове.

Тази сутрин украинските военновъздушни сили съобщиха, че руската армия е атакувала столицата Киев и с ракети и безпилотни летателни апарати. По данни на ръководителя на военната администрация Сергей Попко всички въздушни цели са били свалени, няма пострадали. Атаката е включвала ракети тип "Искандер-К" и е извършена от северно направление.

Първата атака е била с дронове, а втората, тази сутрин, с крилати ракети. От началото на август месец това е 41-та въздушна тревога за Киев и петата ракетна атака.