Южна Корея е провела преговори за присъединяване към част от отбранителната сделка AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия.

Това съобщи министърът на отбраната Шин Уон-сик в сряда, само седмици след като пактът заяви, че ще обмисля включването на Япония. Създаден през 2021 г., AUKUS е двуетапен пакт за сигурност за противодействие на нарастващата мощ на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Докато първият етап, който предоставя на Австралия технология за ядрени подводници, е ограничен до основното трио, то бе повдигната възможността други страни да се присъединят към втори етап, или "стълб 2", който има за цел да споделя други военни технологии.

Южна Корея може да допринесе за този втори етап със своите отбранителни, научни и технологични способности, заяви Шин на пресконференция след среща между външните и отбранителните министри на Австралия и Южна Корея в Мелбърн.

"По време на днешната среща обсъдихме и възможността за партньорство с AUKUS Pillar 2. Ние подкрепяме дейностите на AUKUS и приветстваме, че членовете обмислят Корея като партньор", каза Шин Уон-сик.

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

Във втория етап на партньорството, наречен Стълб II

Южна Корея, с близките си връзки със САЩ и водещата световна отбранителна индустрия, отдавна се спекулира като потенциален партньор по Стълб 2 заедно с Канада, Нова Зеландия и Япония, предаде Reuters.

Преди по-малко от месец партньорите на AUKUS обявиха, че обмислят да работят с Япония по конкретни проекти за отбрана на Стълб 2 и ще проведат разговори за нейното участие тази година.

"Корея е страна с дълбоко впечатляващи технологии, в която наистина имаме споделени ценности", каза министърът на отбраната Ричард Марлс.

Същевременно Китай, който е силен критик на пакта, е категоричен, че добавянето на нови членове ще дестабилизира региона.

Разширяването на пакта обаче е изправено пред препятствия от строгите ограничения на САЩ за споделяне на технологии, които Канбера и Лондон се опасяват, че могат да провалят сделката за всички, ако нови членове бъдат добавени твърде бързо.

Във вторник Държавният департамент на САЩ представи план за облекчаване на тези ограничения и за улесняване на трансфера на военно оборудване и чувствителни технологии към Великобритания и Австралия.

Китай предупреди Япония да не влиза в AUKUS

Китай предупреди Япония да не влиза в AUKUS

Пекин съветва Токио сериозно да се замисли върху историята си