За повечето европейци ограничаването на имиграцията е по-важен проблем от измененията на климата.

Това показват резултатите от проучване, поръчано от базирания в Дания мозъчен тръст "Алианс на демокрациите" и цитирано от АП.

По-малко от 15% от интервюираните смятат, че климатичните проблеми са сред първите три приоритета за тяхното правителство.

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците

"В много европейски страни се наблюдава рязко нарастване дела на хората, които считат, че "намаляването на имиграцията" трябва да бъде основен приоритет на правителството", се казва в проучването.

Германия е начело с 44% по този показател. Близо една четвърт от анкетираните германци казват, че борбата с изменението на климата е приоритет.

В световен мащаб 33% смятат, че изменението на климата е едно от трите основни предизвикателства в света, но само 14% казват, че борбата с него трябва да бъде сред първите три приоритета за тяхното правителство.

Въз основа на почти 63 000 интервюта в 53 страни, Индексът за възприемане на демокрацията установи, че 85% от анкетираните считат за важно да има демокрация в тяхната страна.

Правителствата обаче невинаги отговарят на очакванията на хората. 58% от анкетираните са доволни от състоянието на демокрацията в тяхната страна.

Шолц настоява за ограничаване на нелегалната миграция към Германия

Шолц настоява за ограничаване на нелегалната миграция към Германия

Поиска от опозицията да го подкрепи

В проучването се казва, че недоволството не е ограничено до определени страни, но се регистрира в САЩ, Европа и на други места с дълга демократична традиция. В Европа около една трета от унгарците смятат, че живеят в демокрация.

Проучването се основава на анкети, проведени през февруари и април.