Естония обвини Русия, че нарушава международните правила за въздушното пространство, като смущава GPS-сигнали, а външният министър на балтийската страна каза, че ще разгледа въпроса с партньорите си от НАТО и Европейския съюз, предава Ройтерс.

Авиокомпанията Finnair в понеделник обяви временно спиране на полетите си до Тарту в Източна Естония за един месец поради продължаващи смущения в GPS-сигнала, които попречиха на два самолета да кацнат.

Финландската авиокомпания заяви, че не знае откъде произхожда смущението, но в миналото е съобщавала за подобни проблеми близо до руския ексклав Калининград и източната граница на Финландия с Русия.

"GPS намеса във въздушното пространство на Естония от РФ (Руската федерация) засегна гражданската авиация в нашия регион. По този начин Русия нарушава международните разпоредби", каза министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна в социалните медии X късно в понеделник, без да предоставя доказателства в подкрепа на твърдението.

Нито Кремъл, нито Министерството на отбраната на Русия са отговорили веднага на исканията за коментар.

Цахкна каза, че Естония ще разгледа въпроса с други страни от НАТО и ЕС и че той вече го е обсъдил със своите колеги от Латвия, Литва, Финландия и Швеция.

По-рано този месец Германия заяви, че Русия много вероятно стои зад поредица от смущения, засягащи навигацията в Балтийския регион.

Германското министерство на отбраната посочи Калининград като техен източник, но отказа да даде каквито и да било подробности, позовавайки се на "военни причини".

Естония ще пази Балтийско море с противокорабни ракети

Естония ще пази Балтийско море с противокорабни ракети

Максималният ѝ обсег е 290 км