Швеция опроверга специалистите и за десети път стана Световен шампион по хокей на лед. Скандинавците се наложиха над досегашния шампион Канада с 2:1 след продължение и изпълнение на дузпи.

Финалът на първенството игран в германския град Кьолн беше много равностоен и 80 минути игра не бяха достатъчни за определяне на победителя.

Германия грабна последната квота за четвъртфинала

Германия грабна последната квота за четвъртфинала

САЩ победи Русия и спечели група "А"

През първата третина скандинавците бяха по-настойчиви, но головите положения бяха поделени. През втората част канадците повишиха темпото и имаха доминация. В последните ѝ секунди "кленовите листа" бяха с човек повече на леда, но допуснаха Виктор Хедман да стреля от далеч. Шайбата премина между краката на Калвин Пикард и малко случайно скандинавците поведоха.

Шведите се радват на гола си

Източник: GettyImages

Шведите се радват на гола си

Северноамериканците изравниха веднага след втората почивка. Те бяха отново с човек повече на леда и подложиха на обстрел Хенрик Лундквист. Райън О' Райли вкара за 1:1 и направи мача много отворен.

След още почти 40 минути нови попадения не бяха отбелязани и се стигна до изпълнение на дузпи. За първи път на първенството серията трябваше да бъде от по пет удара. Лундквист спаси три от четирите удара, които бяха отправени към него от: Нейтън Маккинън, Брейдън Пойнт, Райън  и Мач Марнър. Голмайсторът Райън О'Райли нацели горната щанга.

Никлас Бакстрьом и Оливер Екман-Ларсон успяха да прокарат шайбата зад Пикард, вкарвайки за Швеция и последните пети дузпи нямаше нужда да бъдат изпълнявани.

С най-много титли - 27 е Русия (като се броят и тези на СССР). Канада остана с 26. Шведите са най-добри в света за 10-ти. Чехия има 12 успеха заедно с тези на Чехословакия. Останалите отбори с първи места на световни първенства са: Финландия, Великобритания и Словакия.

В мач за бронзовите медали Русия постигна утешителна победа с 5:3 срещу Финландия.

Изравнителното попадение на Канада

Източник: GettyImages

Изравнителното попадение на Канада