Българите, населяващи западните покрайнини на Сърбия, както и местностите Гора и Жуба в Косово, искат българските институции спешно да приемат и осъществят план за тяхната защита и гарантиране на правата им.

По официални данни българите в Гора и Жупа са 15 000.

Това заяви Зденка Тодорова, председател на Хелзинкския комитет на българите в Сърбия, на пресконференция в София.

Тя допълни, че горанците имат българско самосъзнание и искат чрез свои избраници да участват в управлението на Косово.

Сред исканията, които поставят те пред българските институции, е изграждането на културно-информационен център в Драгаш.

Така българите там ще имат възможност да повишат нивото си на владеене на български език и да кандидатстват в български вузове или за работа у нас.

Другите искания са за опростяване на процедурите за тях за вземане на българско гражданство, работни визи и за вземане на зелени карти.

Зденка Тодорова заяви още, че неправителствени организации изготвят доклад за насилие, упражнено върху българските граждани в Сърбия след едностранното обявяване на независимостта на Косово.

С този доклад ще бъде запозната ООН, тъй като това е „проява на расизъм".

Срещу българи от Гора, които са занимават предимно с хлебарство и сладкарство, също са извършени вандалски прояви - били са изпотрошени магазините им.

В град Сомбур има два случая, при които сръбски националисти застават пред магазините на българин и албанец и не позволяват на гражданите да купуват хляб от тях.

Зденка Тодорова заяви обаче, че след признаването на Косово от България няма никакви сигнали за натиск върху българските малцинства.