„33 секунди смелост на 12 май ще ни дадат ново бъдеще". Това обяви Меглена Кунева на пресконференция след последното събрание на Националния съвет на „България на гражданите" преди изборите.

Тя бе категорична, че двете водещи партии БСП и ГЕРБ не заслужават да са в следващия парламент като управляващи и определи социалистите като „неправилна", а ГЕРБ като „неприлична" партия.
Кунева обеща да направи всичко възможно управлението им да не се случи, защото не е добро за страната.

Тя бе категорична, че България на гражданите няма да се отметне от думата си и няма да прави коалиция след изборите.

Кунева поясни, че тъй като партията й е без субсидии то тя няма да участва финансово в паралелното преброяване на предстоящия вот, нито е участвала в избирането на фирмата преброител.
Кунева призова всички български НПО-та също да се включват в преброяването, защото не можем всеки път да разчитаме на контрол и сила отвън.
„Европа дава, но в кошара на вкарва", поучително отбеляза Кунева и допълни, че честното преброяване на вота е много важно.
Всяко вдишване на страх, издишва подчинение, коментира бившият еврокомисар по темата и не пропусна отбележи, че партия, в която висшите служители са обвинени в престъпление изобщо не трябва да присъства в парламента.

Кунева призна, че смята възможността мандатът да дойде при „България на гражданите" за абсолютна реалност и допълни, че го казва без капка арогантност.
Тя обеща, ако партията й намери водещи място в следващото Народно събрание, да предприеме спешни мерки против бедността и мизерията, както и да възстанови икономически растеж с основен фокус върху малкия и средния бизнес.

Кунева подчерта необходимостта да се сложи край на достъпа на партиите до икономическите лостове и МВР да спре да работи в частна полза.

Лидерът на България на гражданите се ангажира с обещанието да премахне лимитите за направления в здравеопазването и да разобличи случващото се в българската енергетика, като до тогава поиска да се наложи мораториум върху цената на тока.

Колегата й проф. Велислав Минеков, който е водач на листите в Пазарджик и Кърджали използва случая да призове всички медии да заснемат случаи на купуване на гласове, тъй като според него това вече се случва пред очите на всички.
Той възмутено обяви, че в циганските махали на Сливен, Ловеч и Кърджали масово се купуват гласове и допълни, че с очите си е видял как в квартал в Пазарджик „цяла тумба цигани се редят на опашка пред къща цялата облепена с партийни плакати".

Минеков отказа да назове конкретно партията, но съобщи, че веднага е подал сигнал в полицията откъдето са му отговорили, че сигналът му е „недоказано политическо твърдение".