Милиарди са под въпрос. Толкова много реформи не сме изпълнили по Плана за възстановяване и устойчивост, че може да не се стигне до изплащане на втория транш, а дори може да ни вземат и от първия транш. Това заяви бившият служебен вицепремиер по управление на еврофондовете Атанас Пеканов пред БТВ.

Той не е позитивно настроен от това, което вижда в предизборната кампания - не се приемат закони, които са важни по Плана за възстановяване и устойчивост и са важни, за да може България да върви напред. Средствата за метрото, санирането, БДЖ, здравеопазване, образованието са поставени на карта и защо да не се откажем от тях, запита Пеканов.

По думите му търпението на европейските институции се е изчерпало към България. Пеканов е на мнение, че с едно заседание на парламента няма да могат да се приемат всички необходими законопроекти, касаещи второто плащане по ПВУ.

Пеканов посочи, че България е стигнала доникъде със средствата по ПВУ. Парите, които са взети към момента не могат да бъдат загубени, освен ако не ни глобят, но ако не се извършат останалите реформи по ПВУ, повече средства няма да вземем, предупреди бившият служебен вицепремиер.

Атанас Пеканов разкритикува и неприемането на пътната карта, която е важна за въглищните региони. Той изтъкна, че не трябва да се обещава на хората, че всичко ще бъде наред, а трябва да градим бъдещето на въглищните региони. Големият проблем е, че частните централи намаляват работа, а рано или късно и държавните въглищни централи ще закрият работа. Ако ще правят загуба след загуба, няма да имат голям обем в българската енергетика, посочи Пеканов.

Според него обаче е добре да имаме въглищни централи като студен резерв.

По отношение на приемането на България в еврозоната, Пеканов смята, че България може да влезе в Еврозоната от 1 януари 2026 г. като реалистична дата.

Атанас Пеканов: Отказваме се от пари, за да даваме пари и да плащаме по-скъп ток

Атанас Пеканов: Отказваме се от пари, за да даваме пари и да плащаме по-скъп ток

Не се припознава като "равноотдалечения премиер"