От последните дни на кампанията ще зависи дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите. Това прогнозират от "Галъп Интернешънъл". Данните от последното им изследване преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред тези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност.

5+1 остава формулата на влизащите в парламента, според изследването, проведено сред 1012 души.

30,3% от твърдо решилите да гласуват смятат да подкрепят БСП. За ГЕРБ пък биха гласували 29,9%. Обединените патриоти получават подкрепата на 11,5%, а ДСП - на 8,1%. За партията на Веселин Марешки "Воля" гласа си биха дали 6,5%, а за коалицията Реформаторски блок - "Глас народен" - 4,4%. Съгласно данните това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите са днес. Социолозите обаче подчертават, че до изборите има още една решаваща седмица.

Снимка 284199

Източник: Галъп Интернешънъл

От "Галъп" коментират, че ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП остава по-мобилизиран в сравнение с този на конкурента. Социолозите смятат, че във връзка с напрежението с Турция е възможна динамика в дяловете подкрепа при Обединените патриоти.

Само изборните резултати при ДПС могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ. От "Галъп" обясняват, че този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи. Освен това респондентите невинаги са искрени в отговорите си. Декларативната подкрепа за ДОСТ в страната е минимална. От вота в и от чужбина ще се разбере дали е състоятелна заявката на партията за по-чувствително представяне. Социолозите уточняват, че този вот също няма как да се улови с демоскопски методи.

От "Галъп" коментират, че "Воля" на Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации. С този проблем коалицията на Реформаторски блок и "Глас народен" засега се справя. Влизането им в парламента обаче зависи от мобилизацията им. Социолозите намират за положително обстоятелство за реформаторите това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на "бариерата" в сравнение с "Да, България" (2,3%), и "Нова република" (1,5%). Коалицията на АБВ и "Движение 21" също личи с по-чувствителен резултат - 2,4%. За други партии биха гласували 3,1% от избирателите.

Данните показват, че към днешна дата правото си на глас биха упражнили около 3,7 млн. души, включително и недействителни бюлетини. Около една пета от тях вероятно ще вземат решение в идните дни. С "Не подкрепям никого" биха гласували 2,5%. Тези гласове не се калкулират в изборния резултат, допълват от "Галъп".