"Вчера беше полезен ден за българската демокрация, защото стана ясно, че ГЕРБ са в изолация и никой не иска да си играе с тях". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

Много драматично се гледа на нещата, че няма председател на парламента, а не трябва, смята Атанасов. Той оцени като правилен хода на ПП да оттеглят кандидата си за председател на парламента Никола Минчев, защото така принуждават ГЕРБ да направят същото. Ако не си оттеглят кандидата, народните представители ще изберат друг кандидат за шеф на законодателния орган.

Той призова ГЕРБ да оттеглят кандидата си за председател на парламента - Росен Желязков. "ГЕРБ, докато не питат този, който рита футбол, нищо не се случва. Не очаквам Росен Желязков сам да си направи отвод, но ГЕРБ трябва да го оттегли", изтъкна Атанасов.

Борисов съгласен и на ротационно председателство на НС

Борисов съгласен и на ротационно председателство на НС

Кризата, в която влиза Европа, е чудовищна, за да си играем на председател

ДБ няма да подкрепят кандидата на победителите от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. ДБ не са обсъждали вариант, при който да издигнат кандидат за председател на парламента.

Според него трябва да се търси човек за шеф на парламента извън първите две политически сили.

ДБ няма да направи сделка с Бойко Борисов и няма да подпомага ГЕРБ да излязат от изолация. Борисов трябва да си ходи от политиката, но как ще го направи, си е негов проблем, подчерта Атанасов. ДБ имат интерес Борисов да е в ГЕРБ, защото колкото повече стои, толкова по-бързо ГЕРБ ще потънат. На това, че вчера Борисов веднага откликна и прие предложението на ДБ за излизане от патовата ситуация, Атанасов коментира, че Борисов винаги се опитваше "да ни сграбчи, да ни прегърне и да ни удуши, за да си отидем и ние".

Атанасов настоя ГЕРБ да върнат първия мандат и да подкрепят правителство с втория мандат, без да участват в него.

Проф. Пламен Киров: Няма хипотеза за разпускане на НС без председател

Проф. Пламен Киров: Няма хипотеза за разпускане на НС без председател

Разумът трябва да надделее над глупостта